MOJPOSAO

Spadate li i vi u najtraženije radnike u Hrvatskoj?

01.08.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Do kraja lipnja 2014 godine na portalu MojPosao najtraženija zanimanja bila su konobar/barmen, prodavač i kuhar. U tom razdoblju broj oglasa za konobare/barmene bilježi rast od 39 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj oglasa za prodavače rastao je za sedam posto te broj oglasa za kuhare čak 60 posto

Za sve tri radne pozicije poslodavci najviše traže kandidate srednje stručne spreme (konobar/barmen 73 posto; prodavač 82 posto; kuhar 69 posto). U čak 39 posto oglasa za poziciju konobar/barmen te za poziciju kuhar (u 44 posto oglasa) traže se kvalificirani radnici, dok se u 10 posto oglasa za poziciju prodavača traži viša stručna sprema.


Poznavanje stranih jezika (najviše engleskog) traži se u 37 posto oglasa za konobare/barmene, 38 posto u oglasima za prodavače te u 22 posto oglasa za kuhare.

Poslodavci za sve tri pozicije u većini oglasa nude ugovor na određeno (konobar/barmen 68 posto; prodavač 69 posto; kuhar 70 posto), dok ugovor na neodređeno nude u 28 posto oglasa za konobare/barmene, 27 posto oglasa za prodavače te u 24 posto oglasa za kuhare.

Radno iskustvo poslodavci traže u 52 posto oglasa za konobare/barmene, 39 posto oglasa za prodavače te u čak 80 posto oglasa za kuhare. Za kuhare se traži i najduže radno iskustvo i to u trajanju 3 godine, dok je potrebno radno iskustvo za konobare/barmene 1 godina i 9 mjeseci te za prodavače 2 godine.

Prema podacima servisa MojaPlaća prosječna mjesečna plaća za konobare/barmene iznosi 3.642 kune, za prodavače 3.484 kune te za kuhare 4.408 kune. Plaće za navedene radne pozicije su ispod prosjeka plaća u Hrvatskoj. Tako Konobari/barmeni imaju 32 posto nižu plaću od prosjeka, prodavači 35 posto, a kuhari 17 posto.

Sva tri zanimanja najtraženija su u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Konobari/barmeni te kuhari dodatno su traženi u Istarskoj, a prodavači u Primorsko-goranskoj županiji:

Plodine d.d. traže prodavača (m/ž) za rad u Rijeci. Od kandidata se očekuju višegodišnje iskustvo rada u trgovini, izražena komunikativnost i prodajne vještine. Imate li srednju stručnu spremu trgovačkog ili srodnog smjera prijavite se na oglas.

Tvrtka Signumšped d.o.o. traži dva kuhara (m/ž) za rad na izletničkim brodovima koji plove hrvatskim akvatorijem. Od kandidata se očekuje poznavanje stranog jezika te tri do četiri godine radnog iskustva. Poslodavac nudi smještaj i mogućnost trajnog zaposlenja.

Ugostiteljski obrt KONOBA 85 traži kuhara (m/ž) za rad u Novalji. Poslodavac nudi rad na određeno vrijeme, a smještaj i hrana su osigurani. Ukoliko ste zainteresirani, pročitajte detalje oglasa.

ARABESCA traži više osoba za radno mjesto konobara (m/ž) za rad u Zagrebu. Poželjno je iskustvo na poslovima konobara u cafeima s velikom frekvencijom ljudi, poznavanje rada na računalu kao i radno iskustvo. Poslodavac nudi mogućnost stalnog zaposlenja nakon isteka probnog roka.

Restoran Boban traži KV konobara (m/ž) s minimalno dvije godine radnog iskustva. Poslodavac nudi stalni radni odnos, redovita primanja te plaćen obrok. Ako ste zainteresirani, prijaviti se možete putem linka.

Kvalifikacije potrebne za navedena tri zanimanja mogu se svesti na nekoliko ključnih: ljubaznost, fleksibilnost, volja za radom te spremnost na odgovaranje na različita pitanja.

Uslužna zanimanja specifična su po tome što se od zaposlenika očekuje posvećenost onome što rade. Što je za konobara žongliranje s punim pladnjem čaša i šalica, za prodavača je skeniranje proizvoda uz usputni razgovor s kupcima, a za kuhara stresno okruženje u kojem se nalazi kada narudžbe stižu kao na traci.

Pročitajte kvalifikacije važne za prodavače, kuhare i konobare te ih obavezno istaknite prilikom prijave za posao.