POSLOVANJE U PLUSU

Ruski kapital diže IGH iz pepela

04.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon nekoliko gubitaških godina i okončanja predstečajne nagodbe, IGH opet posluje pozitivno. U prvih šest mjeseci 2014. ostvario je dobit od 13,3 milijuna kuna, unatoč osjetno nižim prihodima nego lani u istom razdoblju

Institut IGH i njegova ovisna društva ostvarili su u prvom dijelu godine poslovne prihode od 144,4 milijuna kuna, što je za 6,4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom su prihodi od prodaje iznosili 119,7 milijuna, a ostatak se odnosi na otpis obveza iz predstečjane nagodbe.

Unatoč smanjenju prihoda, IGH je ostvario konsolidiranu dobit od 13,3 milijuna kuna. Pozitivan rezultat označava ulazak poslovanja u mirnije vode nakon burnog razdoblja financijskog restruktururanja tijekom kojeg je tvrtke pretrpjela više od pola milijarde kuna gubitka zbog usklađivanja vrijednosti (otpisa) materijalne i financijske imovine.

'Na značajno povećanje dobiti primarno je utjecalo smanjenje poslovnih i financijskih rashoda kao posljedice pravomoćno dovršene predstečajne nagodbe, te većim dijelom dovršenog poslovnog i financijskog restrukturiranja Instituta IGH i njegovog ovisnog društva Geotehnika inženjering', ističe Željko Grzunov, predsjednik Uprave Instituta IGH.

Paralelno s objavom financijskih rezultata iz tvrtke su objavili i izvješće o ispunjavanju plana predstečajne nagodbe iz kojeg je vidljivo da su ispunjene sve preuzete obveze.

Ključni potez u stabilizaciji poslovanja bila je dokapitalizacija teška 58 milijuna kuna kojom je Sergej Gljadelkin, vlasnik austrijskog Avenue Holdingsa, preuzeo većinski udjel u kompaniji. Prikupljenim kapitalom ojačana je likvidnost i omogućena isplata dijela obaveza iz predstečajne nagodbe.


Putem uplata u novcu, pretvaranja potraživanja u kapital (izdavanje dionica), isplata prioritetnih tražbina radnika te otpisa obveza IGH je do kraja lipnja podmirio 59,8 milijuna kuna,ispunivši sve obveze preuzete sklapanjem predstečajne nagodbe za navedeno obračunsko razdoblje.

U prvoj fazi restrukturiranja bilance neto dug grupe IGH smanjen je za 171,5 milijuna kuna. Pritom je kratkoročni dug smanjen sa 377,6 na 303,5 milijuna kuna, a dugoročni sa 465 na 403 milijuna kuna. Istovremeno je ukupni kapital povećan na 80,5 milijuna kuna.

Zagrebačka burza je pozitivno reagirala na financijsko izvješće i izvješće o ispunjavanju plana predstečajne nagodbe. U dva dana dionica IGH-a ojačala više od 20 posto, dostigavši cijenu od 146,50 kuna.