SVJETSKO ISTRAŽIVANJE

Hrvatski učenici osramotili se na pitanju o novcu

01.08.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Obrtničke škole najgore su po financijskoj pismenosti jer 80 posto njihovih učenika ne razumije niti osnovne pojmove o novcu, pokazuje svjetsko istraživanje PISA 2012.

Rajčice se na tržnici mogu kupiti na kilograme ili u sanduku: 5,75 kune za kilogram i 50 kuna za sanduk s 10 kg. Sanduk rajčica isplativije je kupiti nego rajčice po kilogramu. Zašto?

Na to pitanje nije znalo odgovoriti 30 posto gimnazijalaca, skoro 60 posto učenika koji polaze umjetnički program, a najporazniji su rezultati učenika obrtničkih škola: preko 80 posto njih ne razumije niti osnovne pojmove o novcu, pokazuje istraživanje OECD-a PISA 2012. o financijskoj pismenosti u hrvatskim srednjim školama.

PISA (Programme for International Student Assessment) najveće međunarodno obrazovno istraživanje OECD-a ispituje financijsku pismenost u 18 zemalja sudionica među kojima i 1.145 hrvatskih učenika iz 163 srednje škole. U posljednjih šest godina, prema podacima Hrvatske obrtničke komore, nestalo je 22.000 obrta i oko 50.000 radnih mjesta.

Ako velika većina 15-godišnjaka ne razumije osnovne pojmove o novcu i najjednostavnije financijske transakcije, u hrvatski obrazovni sustav što prije treba uvesti financijsko obrazovanje učenika, ali i stručno usavršavanje nastavnika kako bi se osnovne i srednje škole mogli nositi sa sve više financijskih informacija koje ih okružuju, stoji u preporukama OECD-a.