KONAČNI DOGOVOR

Todorić prodaje svoj dragulj: Ledo ide Podravci!

01.08.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, dogovorio je prodaju Leda. Iako se o toj mogućnosti šuška još od jeseni 2011. (prve informacije su krenule u jeku predzadnjeg pokušaja Agrokorova preuzimanja Mercatora) sad je prvi put prodaja Leda posve konkretizirana: posao savjetnika dobila je Zagrebačka banka, čiji ljudi marljivo rade na dogovaranju posla

Nekoliko dobro upućenih izvora tportala nam je potvrdilo da je posao definitivno dogovoren, no s obzirom na njegovu kompleksnost – prije preuzimanja Leda Podravka planira izvršiti dokapitalizaciju – 'deal' bi mogao biti zaključen tek krajem godine

Iz Podravke tportalu nisu ništa odgovorili na postavljena pitanja o kupnji Leda. Iz Agrokora smo pak dobili odgovor da - nemaju komentara. To su razumljive reakcije s obzirom na to da je riječ o poslovno osjetljivim informacijama, a i Podravka i Ledo izlistani su na Zagrebačkoj burzi.

Iako se prodaja Leda cijelo vrijeme usko vezivala uz Agrokorovu financijsku konstrukciju za kupnju Mercatora – koji je Ivica Todorić napokon preuzeo krajem lipnja, nakon nekoliko godina 'bitke' sa slovenskim interesnim i političkim grupacijama – to nije posve točno.

'Agrokor je, što se kredita tiče, miran narednih tri do pet godina i prodaja Leda trenutno mu nije o glavu. No sigurno bi tako velikom koncernu taj novac dobro došao da poboljša likvidnost', kaže nam sugovornik dobro upoznat s poslovanjem Agrokora.

A koliko vrijedi Ledo?

Oko te je kompanije posljednjih godina osim šuškanja o prodaji bilo i drugih 'uzbuđenja'. Da se Ivica Todorić sprema prodati Ledo, bilo je razvidno kad je krenuo u javnu ponudu dionica kompanije u jesen 2012. čime je udio Agrokora u Ledu smanjen na 51 posto. Mirovinci (AZ, PBZ-Croatia osiguranje, Erste Plavi i RBA) tada su u Ledo ubrizgali 530 milijuna kuna, a novac je bio namijenjen preuzimanju Frikoma, tvrtki Ledo Čitluk i Ledo Podgorica od samog Agrokora. Tako konsolidiranom Ledu prihodi su premašili dvije milijarde kuna, a sva je regionalna proizvodnja sladoleda i smrznute hrane stavljena pod jednu kapu

Mirovinci su tada dionice Leda kupovali po osam tisuća kuna, a trenutna cijena dionice kojom se trguje na Zagrebačkoj burzi kreće se oko devet tisuća kuna.

Dakle, aktualna vrijednost kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji je oko 2,8 milijardi kuna. Prema nekim procjenama, Podravka bi mogla za Ledo platiti oko 350 milijuna eura.

To je doduše iznos koji vrijedi za čitav Ledo (ili 313.920 dionica) od čega Agrokoru ide nešto više od pola iznosa, a ostatak uglavnom mirovinskim fondovima. Pitanje je hoće li mirovinci u slučaju Podravkine ponude ostati u Ledu.

Neki sugovornici nam kažu da bi Podravka akviziciju mogla financirati kombinacijom dokapitalizacije i kredita, drugi pak tvrde da se koprivnička kompanija neće zaduživati zbog kupnje Leda.

Hrvoje Kraljević novi predsjednik Uprave Leda

Ledo je danas putem Zagrebačke burze priopćio da Tomislav Kitonić odlazi s mjesta predsjednika Uprave te kompanije. Na tu je poziciju imenovan Hrvoje Kraljević. Tomislav Kitonić višegodišnji je direktor Leda a karijeru nastavlja izvan koncerna Agrokor. Hrvoje Kraljević je inače prošle godine svoju tvrtku Libertus usluge za poslovno savjetovanje prodao Agrokoru.

U svakom slučaju, na jesen se može očekivati bitno promijenjena vlasnička struktura Podravke. Država trenutno ima 26 posto dionica u Podravci, dok mirovinski fondovi drže oko 30 posto vlasništva. Vjerojatno će upravo mirovinci i izvršiti dokapitalizaciju, a pitanje je i što će biti s državnim udjelom u tom slučaju.

Ako se spoje Podravka i Ledo – a valja naglasiti da je zasad postignut dogovor, dakle 'deal' je još daleko od zaključenja dok nije crno na bijelo potpisan – stvara se nova grupacija s prihodom većim od 5,6 milijardi kuna i s više od 7700 zaposlenih.

Prema prihodu, to za Podravku znači da će biti veća od Atlantic grupe Emila Tedeschija, koji je prije kupnje slovenske prehrambene tvrtke Droga Kolinske (2010. godine) iskazivao interes upravo za Podravku. Tim činom će i protivnici prodaje Podravke Atlantic grupi u Koprivnici pomalo doći na svoje.

Iako posljednjih mjesec dana Ivica Todorić živi svoj veliki trijumf zbog kupnje Mercatora, koji je platio više od pola milijarde eura, prodaja Leda za njega će biti svojevrsno i emocionalno 'odricanje'.

Naime, Ledo je jedna od najuspješnijih kompanija Agrokora, a Todorić ga je preuzeo u prvoj polovici devedesetih. Upravo je Ledo najviše isticao u svojim intervjuima jer je oko njega od početka imao vrlo ambicioznu viziju.

Kad je preuzeo Ledo, tadašnje rukovodstvo, dioničari i radnici u čudu su slušali njegove 'mega' planove o stvaranju regionalnog lidera, u koje je tada malo tko vjerovao. Ledo je tada imao prihod od oko 100 milijuna kuna. A Todorić je dokazao je da je bio u pravu: Ledo je tijekom 20 godina pod Agrokorom u prosjeku godišnje povećavao prihode za oko 20 posto.

Tijekom posljednja dva desetljeća Agrokor je za Ledo dobivao i ponude multinacionalki (poput Unilevera), ali ih je Ivica Todorić uvijek redovno odbijao i time se kasnije hvalio. Očito je Podravka dala ponudu koju u ovom trenutku vlasnik Agrokora ne može odbiti.