PROPALI PREGOVORI

Američki sudac gurnuo Argentinu u bankrot

31.07.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Argentina je bankrotirala po drugi puta u 12 godina jer tamošnja vlada nije uspjela u roku postići dogovor s kreditorima, pa se očekuje produljivanja recesije, zbog čega bi u četvrtak na tržištu trećeg po veličini južnoameričkog gospodarstva mogle oštro pasti vrijednosti dionica i obveznica

Argentina se godinama borila s investicijskim fondovima koji su nakon bankrota te zemlje 2002. godine jeftino kupili njezine obveznice, a potom odbili restrukturirati dugove, tražeći od nje da ih u potpunosti isplati.

Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na sudovima u SAD-u, Argentina mora po presudi američkog okružnog suca Thomasa Griesa iz 2012. godine fondovima isplatiti 1,33 milijarde dolara plus kamate ili s njima postići neki drugi dogovor.

Premda ima dovoljno sredstava, argentinska vlada cijelo je vrijeme tvrdila da bi dogovorom, kakav traže fondovi, prekršila tzv. RUFO klauzulu koja je sprječava da ponudi bolje uvjete investitorima nego što je dala 2005. i 2010. godine u zamjenama obveznica koju je prihvatilo više od 90 posto kreditora.

Ti su kreditori tada u toj zamjeni pristali na isplatu jedne trećine originalne vrijednosti obveznica kako bi pomogli izvlačenju Argentine iz krize i bankrota. Ta RUFO klauzula na snazi je do 31. prosinca ove godine.

Argentina je pokušavala do zadnjeg trena ishoditi obustavu presude suca Griesa u New Yorku ili odgodu roka, no u tome nije uspjela. Na pregovaračkom stolu bio je i prijedlog da argentinske banke otkupe dugove od fondova, no i taj je pokušaj propao.

Kako do zadanog roka, u srijedu do ponoći, pregovori između argentinske vlade i fondova nisu urodili plodom, američki sud spriječio je Argentinu u isplati dijela obveza po obveznicama koje na naplatu dospijevaju 30. srpnja

Argentinski ministar gospodarstva Axel Kicillof kaže kako zemlja nije u stečaju jer je vlada uplatila 539 milijuna dolara kamata na obveznice koje dospijevaju na naplatu 30. srpnja.

Međutim, ta sredstva nisu sjela na račune vjerovnika izvan Argentine jer sudac Griesa smatra tu isplatu nelegalnom, pa ju je blokirao. A to znači tehnički bankrot Argentine, premda zemlja nema problema s likvidnošću.

'Ovo je vrlo specifičan bankrot, Argentina nema problema s likvidnošću, pa sve ovisi o tome koliko će se brzo problem riješiti', kaže Mauro Roca, analitičar u Goldman Sachsu.

Bankrot će produbiti recesiju, potaknuti inflaciju

Međutim, čak i kratkotrajan bankrot povećat će troškove zaduživanja argentinskih kompanija, ojačati pritisak na ionako slab pezo, smanjiti devizne rezerve i dodatno potaknuti inflaciju koja je ionako među najvišima u svijetu.

'To će zakomplicirati život kompanijama koje se za potrebe razvoja financiraju na svjetskim tržištima', kaže Camilo Tiscornia, bivši guverner argentinske središnje banke.

Američka agencija Standard & Poor's smanjila je u srijedu kreditni rejting Argentine na 'selektivan bankrot' i poručila da će ostati na toj razini sve dok vlada ne isplati kamate na obveznice dospjele 30. srpnja.

Inače, ukupni restrukturirani dug Argentine u stranoj valuti iznosi 35 milijardi dolara, dok se devizne rezerve kreću oko 29 milijardi.

Premda izuzetno složena, situacija ipak nije tako kritična kakva je bila u vrijeme gospodarske krize 2002. godine koja je dovela do bankrota zemlje, zbog čega su milijuni Argentinaca ostali bez posla.

Koliko će ovaj bankrot utjecati na argentinsko gospodarstvo, koje je već ionako u recesiji, ovisit će o tome koliko brzo vlada može riješiti problem.

RUFO klauzula, koja sprječava Argentinu da fondovima ponudi bolje uvjete restrukturiranja duga od onih koje je prije dala investitorima, istječe 31. prosinca ove godine. Nakon toga bi vlada mogla brzo postići dogovor s fondovima.

'Naš osnovni scenarij je da će bankrot biti riješen do siječnja 2015.', kaže Alberto Bernal, partner u tvrtki Bulltick Capital Markets, no ističe i da će problemi do tada izazvati pad argentinskog gospodarstva u cijeloj ovoj godini za 2 posto, dok se prije očekivao pad od 1 posto.

Zbog toga se u četvrtak očekuje pad vrijednosti dionica i obveznica na argentinskim tržištima. Tim više što su posljednjih dana cijene dionica znatno rasle jer su se ulagači nadali dogovoru u zadnji tren.

I dok bi u Argentini bankrot mogao izazvati velike probleme, na svjetskim financijskim tržištima ne očekuju se poremećaji jer je ta zemlja isključena s njih još od 100 milijardi dolara vrijednog bankrota 2002. godine.