REZULTATI ADRIS GRUPE

Cromaris 'rastura': Prodaja veća 60 posto, izvoz čak 88 posto

31.07.2014 u 12:09

Bionic
Reading

Rovinjska Adris grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila ukupan prihod od 1,9 milijardi kuna dok je neto dobit kompanije iznosila 155,3 milijuna kuna. Riječ je o prvim rezultatima poslovanja Adrisa otkako je preuzeo Croatia osiguranje. U analizi rezultata nemoguće je baš precizno usporediti poslovanje s prošlom godinom, s obzirom na to da je Croatia osiguranje pripojeno u travnju

Podsjetimo da je Adris kupio CO za 1,7 milijardi kuna. Konkretno, Adris je za dionice CO-a platio 840 milijuna kuna, a planirana dokapitalizacija je u rujnu, kad će iz Rovinja u ovu osiguravajuću kuću biti ubrizgano 905 milijuna kuna.

Brojke novostvorene grupacije su impresivne: Adris grupa je tako povećala imovinu s 3,9 milijardi na 10,56 milijardi kuna, a broj radnika narastao na 8.430. Grupacija je pritom povećala kapital za oko milijardu kuna.

Zanimljivo je i vidjeti da je, barem dosad (nije poznato kako će se financirati dokapitalizacija) akviziciju CO-a Adris financirao isključivo kešem jer kompanija ima minimalne kredite, od samo osamdesetak milijuna kuna. Dugoročne obaveze ipak premašuju četiri milijarde kuna, no ubrajaju se pod 'ostale obaveze', što se najvjerojatnije odnosi na obaveze po policama osiguranja CO-a.

'Ulaskom u djelatnost osiguranja Adris diverzsficira svoj ulagački portfelj, čime je započeo strateško restrukturiranje portfelja i definiran novi stup sustava. U 2014. očekuju se visoki troškovi restrukturiranja tvrtke. Dosadašnji uspjesi u turizmu i proizvodnji zdrave hrane razlogom su vjerovati da će Adris uspješno poslovati i u industriji osiguranja', poručuju iz Rovinja, kompanije u vlasništvu malih dioničara koje predvodi Ante Vlahović, jedan od najvećih dioničara i predsjednik Uprave Adrisa.

Gledano pojedinačno prema kompanijama, najvažniji nositelj profita u grupi - duhanska tvrtka TDR - ostvario je 12 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto.

'I nadalje je prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima. Prisutan je i snažan trend rasta rezanih duhana na hrvatskom i regionalnim tržištima. Primjerice u susjednoj BiH udio potrošnje rezanih duhana trenutno iznosi više od 20 posto, a prije tri godine iznosio je svega jedan posto', pojašnjavaju u Adrisu.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe - kompaniji Maistra - ostvareno je devet posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2013, uz povećanje ostvarene prosječne cijene noćenja od tri posto.

'Maistra je završila veći dio ovogodišnjih investicija u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda. Najznačajnija pojedinačna investicija je uređenje šetnice i plaže uvale Lone. Završene su investicije u uređenje i podizanje kvalitete usluge u kampovima Polari i Valkanela. Također, obavljena je rekonstrukcija zajedničkih sadržaja turističkih naselja Villas Rubin i Amarin. Ukupna ulaganja u 2014. procjenjuju se na 135 milijuna kuna', kažu u Adrisu, napominjući da trenutni buking potvrđuje pozitivne trendove rasta broja noćenja uz povećanje prosječne cijene noćenja.

Cromaris je u prvom polugodištu 2014. ostvario 60 posto veću prodaju nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 88 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi.

Trenutno Cromaris izvozi više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje. Uz snažan rast količinske prodaje, ostvaren je rast prodajnih cijena od 12 posto. U tijeku je investicija u potpunu rekonstrukciju mrjestilišta i izgradnju sustava predrasta vrijedna više od 100 milijuna kuna. Time Cromaris postaje vertikalno integrirana i tehnološki vrlo napredna tvrtka. Omogućeni su brz i kontroliran rast i razvoj, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa, a time i troškovi proizvodnje. Inače, Cromarisovi prihodi su u prošloj godini iznosili 201 milijun kuna, a povećani su u odnosu na godinu ranije za čak 30 posto.

Nakon objave rezultata danas je dionica Adrisa skočila 5,8 posto, čime je dosegnula najvišu cijenu u zadnje četiri godine te preskočila razinu od 300 kuna.