SLAVKO LINIĆ

'Vlada želi zadržati popularnost na nečinjenju'

30.07.2014 u 17:57

Bionic
Reading

Danas je u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo gostovao bivši ministar financija Slavko Linić. Prokomentirao je najavljene poteze i odluke Vlade koja radi na smanjenju deficita. Smatra kako je proračun neodrživ jer nema gospodarskog rasta i novih investicija

'Ne trebamo strahovati od bankrota države jer je tržište kapitala još povoljno, ali mislim da će doći do daljnjih zaduživanja, povećanja deficita i teških odnosa s Europskom komisijom. Neće se ostvariti sve ono što je bilo u planu konvergencije. Proračun je davao više optimizma u 2014. Gospodarski rast ide pa stane. Prognoze nisu dobre, a ono što je najgore jest da nema investicija. Zaista sam bio optimističan kada sam procjenjivao takve prihode koji se ne mogu ostvariti', komentirao je Linić gostujući u Hrvatskoj uživo.

'Ova Vlada ne može se već treću godinu izvlačiti. Nijedna reforma nije provedena; krene pa stane. A zašto? Zato što Vlada želi zadržati popularnost na nečinjenju', kazao je Linić.

Bivši ministar financija pak smatra da je još prerano zaključivati o turističkoj sezoni.

'Prava ostvarivost sezone bit će vidljiva u 9. i 10. mjesecu', smatra Linić.

'Ovo je izborna godina. Čeka nas daljnje zaduživanje', naglasio je Linić koji je prokomentirao i zadnji krug pregovora s MOL-om.

'MOL nije odgovoran partner. MOL nas je shvatio samo kao dio tržišta. Takvog je partnera potrebno ili maknuti ili tražiti da se promijeni. MOL-u je blizak premijer Milanović i uvijek ga je štitio, iz meni nepoznatih razloga', kazao je Linić.

'MOL samo traži vrijeme da proda svoje dionice. O potencijalnim partnerima ne bih diskutirao. Najpovoljniji je onaj koji će investirati u proizvodnju i preradu derivata nafte u Hrvatskoj', zaključio je Linić.