UNATOČ PADU PRIHODA

Ina povećala dobit za 76 posto

30.07.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Ina grupa ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 372 milijuna kuna, što je 76 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istovremeno, neto prihodi od prodaje smanjeni su za 12 posto, na 11,8 milijardi kuna

U izvješću se ističe da je kompanija konstantnim naporom u ublažavanju prirodnog pada proizvodnje ostvarila blag porast proizvodnje nafte iz postojećih domaćih polja, što je rezultat intenzivnog remontnog programa započetog krajem prošle godine.

Dodatno povećanje proizvodnje u Egiptu za 16 posto rezultiralo je ukupnim povećanjem proizvodnje sirove nafte za tri posto u prvom polugodištu 2014. Poboljšanja su također vidljiva i u proizvodnji plina na kopnenom dijelu Hrvatske, ograničavajući prirodni pad na svega dva posto u usporedbi s prvim polugodištem 2013. Naposljetku, proizvodnja plina iz Jadrana stabilizirala se u prvom polugodištu 2014. te se čak može primijetiti blagi porast u odnosu na drugo tromjesečje 2013.

'Kontinuiranim i svjesnim naporima menadžmenta Ina je ostvarila poboljšanu operativnu i neto dobit u prvom polugodištu 2014, učinkovito ublažavajući negativne učinke i dalje vrlo teških tržišnih uvjeta i regulatornih promjena koje su imale snažan negativan utjecaj na poslovanje našeg segmenta Istraživanja i proizvodnje te plinsko poslovanje', izjavio je predsjednik Uprave Zoltan Aldott povodom objave poslovnih rezultata.

Najavio je dodatni doprinos proizvodnji, vidljiv u narednom razdoblju s početkom proizvodnje na polju Izabela.

EBITDA INA grupe za prvo polugodište 2014. iznosila je 1,47 milijardi kuna, što je pad od 18 posto na godišnjoj razini uslijed pada prihoda od prodaje za 12 posto, na koji su utjecali 15 posto niža prosječna ostvarena cijena ugljikovodika djelomično zbog nove regulative i smanjenja cijene prirodnog plina u Hrvatskoj zajedno sa sedam posto nižom proizvodnjom ugljikovodika, kao i nepovoljnim rafinerijskim okruženjem s 22 posto nižom prosječnom rafinerijskom maržom.

Na slabije rezultate utjecalo je i udvostručenje stope naknade za eksploataciju na postojećim poljima.


Rezultat segmenta Rafinerije i Marketing (uključujući Trgovinu na malo) bio je ispod razine ostvarene u 2013. zbog većeg broja vanjskih čimbenika, uključujući 22 posto nižu prosječnu rafinerijsku maržu i daljnji pad tržišne potražnje i kupovne moći, kao i veći udio vlastite potrošnje i gubitaka. S druge strane, Trgovina na malo je uspjela zadržati razinu prodaje od 448 tisuća tona, što je pad od svega jedan posto unatoč daljnjem gospodarskom usporavanju.

Operativni novčani tijek je i dalje snažan s 1,18 milijardi kuna u prvom polugodištu 2014. dok je financijski položaj Grupe dodatno poboljšan smanjujući omjer duga i kapitala na 24,3 posto sa 25,8 posto prije godinu dana, a neto zaduženost na kraju prvog polugodišta iznosi 4,27 milijardi kuna, što je 18 posto manje u odnosu na kraj prvog polugodišta 2013.

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2014. porasla su za 33 posto u odnosu na isto razdoblje 2013, iznoseći 665 milijuna kuna, od čega je većina ulaganja ostvarena u Hrvatskoj, pretežno u segmentu Istraživanja i proizvodnje.

Podsjetimo, u prošloj godini Ina je pod utjecajem izvanrednih stavki i amortizacije u Siriji, odnosno jednokratnih stavki u iznosu od 2,4 milijarde kuna, iskazala gubitak u iznosu od 1,5 milijardi kuna.