HAJDAŠ DONČIĆ U ISTRI

'Obveze kapitalnih investicija bit će izvršene u roku'

29.07.2014 u 17:58

Bionic
Reading

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić posjetio je danas u pratnji istarskog župana Valtera Flege, načelnika županijske uprave Valeria Drandića, saborskog zastupnika Peđe Grbina i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Ede Kosa novoizgrađeni dio luke javnog prometa u Červar – Poratu te gradilište obilaznice Vrvari – Bijela uvala čiji su investitor Hrvatske ceste

Ministar Hajdaš Dončić, odgovarajući na novinarska pitanja, otklonio je mogućnost značajnijih ušteda u svom  resoru.

'U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nema pretjerane mogućnosti za kresanje troškova zato što je ovo ministarstvo dosta protočno ministarstvo, jer mi generalno transferiramo novac Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim željeznicama koji ubiremo od trošarina na gorivo. To vam je nekih dvije milijarde na godinu, a s druge strane pokrivamo većinu kredita Lučkih uprava, županijskih, državnih, tako da mi nemamo baš neke pretjerane mogućnosti za rezanje troškova. Što se tiče zaposlenih, tu smo svi u istoj košari, uštede su učinjene. Nešto ćemo sudjelovati kroz neke sitne materijalne troškove, ali obveze kapitalnih investicija bit će izvršene u roku. Kažem vam, to su pitanja za možda neka druga ministarstva', kazao je Hajdaš Dončić.

Radovi i dionice

Radovi na gradilištu obilaznice Vrvari – Bijela uvala, koje izvodi zajednica ponuditelja Ceste d.o.o. Pula i Đusto d.o.o. iz Poreča, započeli su krajem svibnja ove godine, a rok dovršetka je četiri mjeseca od uvođenja izvođača u posao. Ugovorena vrijednost radova je 19.979.682,84 kuna bez PDV-a. Nadzor radova, čija se vrijednost procjenjuje na 1.586.830 kuna bez PDV-a, provodi Institut IGH d.d. iz Zagreba. Glavna trasa dionice izvodi se u duljini od 1.650 metara s pripadajućim krakovima u duljini od 500 metara. U ovom trenutku izvode se zemljani te radovi na izmještanju magistralnog vodovoda, izgradnja putnog prijelaza Garbina – Stancija Lindi te izgradnja putnog prijelaza Musalež – Grbinovica.


U novu luku s lukobranom i 110 vezova investirano je u prve dvije faze oko pet milijuna kuna, od čega je Ministarstvo sudjelovalo s milijun kuna, Istarska županija sa 550 tisuća, a ostalo je investirala lokalna Lučka uprava.

Prema riječima ravnatelja Lučke uprave Poreč Željka Čorka, luka se već koristi, no interes je velik pa se predviđa i treća faza gradnje s još 50-ak novih vezova.

'Sveukupno će biti 170 vezova. Nažalost, nećemo moći sve upite zadovoljiti jer je to ipak mala luka, a dosad je zaprimljeno već 217 zahtjeva. To su sve komunalni vezovi, koji će u jednom dijelu biti dani i nautičarima, ali u manjem dijelu nego što je bilo predviđeno', kaže Čorak.
Godišnja cijena veza u komunalnom dijelu je 200 kuna po metru dužine plovila, a u nautičkom dijelu mjesečna cijena je 110 kuna po metru.

'Intencija investicije je dobra jer, osim socijalne dimenzije da zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva, također i njezin povrat nije predug. Ovo je dobar primjer lokalne poduzetničke inicijative, jer i sama Lučka uprava Poreč ima dostatne prihode. Znamo da zapravo investicije u infrastrukturu imaju duge sljedove povrata.

Bolje u hrvatskoj imati desetak ovako malih održivih investicija, nego jednu megainvesticiju koja nema nekog efekta i onda država mora plaćati tu investiciju. Ovdje to nije slučaj, ova je investicija samoodrživa i to je bila jednokratna donacija ministarstva', kazao je ministar Hajdaš Dončić. Istaknuo je da je Ministarstvo sufinanciralo projekt kroz svoj Fond namijenjen isključivo lokalnim i županijskim Lučkim upravama. Fond ima na raspolaganju 40 milijuna kuna, a Ministarstvo sufinancira projekte Lučkih uprava koji su zadovoljili kriterije natječaja od Dubrovačko-neretvanske do Istarske županije.

'Osim Poreča, imamo u Istri još Lučkih uprava koje rade slične projekte kako bismo ojačali našu strukturu. Ovdje imamo 109 novih mjesta namijenjenih za naše stanovništvo. Cilj je nastaviti s takvim projektima i vjerujem da ćemo zajedno s Ministarstvom biti uspješni i da će takvih otvaranja u Istri biti još', kazao je istarski župan Valter Flego.