SLOVENSKA 'HANFA' ODOBRILA

U četvrtak Agrokor objavljuje ponudu dioničarima Mercatora po 86 eura

29.07.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Agencija za trgovanje vrijednosnim papirima (ATVP) ili slovenska 'Hanfa' odobrila je danas Agrokorov prospekt za preuzimanje Mercatora. Agrokor će ponudu za preuzimanje Mercatora objaviti u četvrtak 31. srpnja

Agrokor je kupoprodajni ugovor za 53 posto Mercatora zaključio 27. lipnja, kada je i uslijedila obaveza ponude za preuzimanje ostalim dioničarima po istoj cijeni – 86 eura po dionici.

Agrokor je ukupno za dionice Mercatora osigurao 324 milijuna eura - a nakon što se novac slio na račune prodavatelja u konzorciju (njih 12: Pivovarna Laško, NLB i druge banke) bit će zanimljivo hoće li Agrokor morati potrošiti sav navedeni iznos da bi isplatio sve dioničare.

Navodno mirovinski fond AZ koji ima 16 posto Mercatora nema namjeru prodati Agrokoru dionice jer ih je kupovao ranijih godina po dvostruko višoj cijeni.

Prema pisanju lista Finance, dionice Mercatora su tijekom lipnja, kad je akvizicija Mercatora bila posve izvjesna, kupovali i drugi naši mirovinci: PBZ-Croatia osiguranje i Erste Plavi (zajedno drže 17 posto). U to je vrijeme cijena dionice Mercatora bila oko 70 eura pa im se isplati prodati ih sada Agrokoru.