REBALANS PRORAČUNA

Dalić poručila Lalovcu da ne zna raditi svoj posao

29.07.2014 u 14:07

Bionic
Reading

Već za nekoliko mjeseci, na jesen, Ministarstvo financija krenut će u još jedan rebalans proračuna. Razlog je, pojasnio je jučer ministar financija Boris Lalovac, to što je podbacila turistička sezona. No ako se pita bivšu ministricu financija Martinu Dalić, ni dobra turistička sezona ne bi spasila loše rezultate koji se gomilaju već neko vrijeme

Rebalansom će, potvrdio je jučer ministar financija, biti obuhvaćeno sve, no u fokus će biti plaće u javnom i državnom sektoru koje su veće od prosjeka.

'Ako je prosječna plaća u državi 4.000 ili 5.000 kuna, a realno je ona manja, da vidimo tko zarađuje više od 10.000, koliko je takvih i ima li tu ima prostora ili nema', kazao je Lalovac.

Najava rebalansa, o kojem je Lalovac već danas započeo konzultacije s ministrima, nije iznenadila bivšu HDZ-ovu ministricu financija Martinu Dalić.

'Potreba za rebalansom vidljiva je još od proljeća. Puno je zanimljivije kako će se on provesti. Brojni dosadašnji rebalansi jasno pokazuju da kozmetičke promjene već odavna ne pomažu. Spašavanje proračuna iz ponora duga i deficita zahtijeva mnogo više od smanjivanja plaća većih od 10.000 kuna. A te se reforme ne spominju', kazala je Dalić za tportal.

Iako se o rebalansu ranije samo spekuliralo, odluka o njegovom donošenju uslijedila je nakon što su stigli prvi rezultati turističke sezone, za koju Lalovac priznaje da je podbacila.

'Ministar ne razumije kako funkcionira dinamika izvršavanja proračuna. Već početkom svibnja imao je 1,2 milijardi kuna manji PDV i manje prihode od poreza na dobit nego prošle godine. A planirao je rast. Nema te sezone koja to može nadoknaditi', komentira Dalić.

Uz vijesti o ne toliko dobrim rezultatima turističke sezone, danas je stigla i vijest o rekordnom vanjskom dugu koji sada iznosi 108 posto BDP-a, ali i o ponovnom padu industrijske proizvodnje, čijim su se rastom vladajući hvalili posljednjih pet mjeseci.

'Treba razlikovati analizu i zaključke koji proizlaze iz podataka i bombastične najave koje s vremena na vrijeme šalju političari kako bi tobože pokazali da njihov rad daje rezultate. Hrvatski podaci pokazuju da nema stvarnog oporavka i to je jasno svakome tko analizira podatke. Upravo suprotno, i dalje dominiraju negativni trendovi. Rasta bez reformi neće biti. Zato je i stanje u proračunu takvo kakvo je - podaci o prihodima samo najbrže signaliziraju stvarno stanje ekonomije', zaključuje Dalić.