GLOBALNI SKANDAL

Lloyds Bankingu kazna od 370 mil. dolara zbog manipulacija liborom

28.07.2014 u 18:18

Bionic
Reading

Britanska Lloyds Banking Grupa nagodila se s američkim i britanskim regulatorima da će platiti ukupno 370 milijuna dolara kazne zbog upletenosti u globalni skandal s liborom i manipulacije provizijama vezanim za shemu kreditiranja koju je omogućila britanska vlada

Ta nagodba predstavlja sedmu po redu zajedničku kaznu koju su odredili američki i britanski regulatori vezano za pokušaj manipulacije liborom (londonskom međubankovnom ponudbenom kamatnom stopom), kao i ostalim ključnim kamatnim stopama, koje se koriste za određivanje cijene financijskih proizvoda diljem svijeta, procijenjene na oko 450 tisuća milijardi dolara.

Lloyds-ova nagodba nadovezuje se na one njegovih britanskih rivala Barclaysa i Royal Bank of Scotlanda (RBS), koji su bili pristali platiti novčanu kaznu od 453 milijuna dolara, odnosno 612 milijuna 2012. i 2013. godine.

Ukupnu kaznu Lloydsu čini 105 milijuna funti globe britanskog regulatora (178 milijuna dolara) i 105 milijuna dolara kazne američkih regulatornih vlasti, kao i 86 milijuna dolara koju je odredilo američko ministarstvo pravosuđa.

Britanski regulator objavio je da ukupna kazna uključuje i 70 milijuna funti globe zbog pokušaja manupuliranja naknadama koje se plaćaju britanskoj središnjoj banci za sudjelovanje u posebnom programu likvidnosti - shemi britanske vlade poduprtoj novcem poreznih obveznika za potporu britanskim bankama u vrijeme financijske krize.

'Te su tvrtke bile značajni korisnici financijske pomoći središnje banke Bank of England iz navedenog programa. Tajno dogovaranje kako bi se išlo na ruku tvrtkama, a na račun britanskih poreznih obveznika, neprihvatljivo je', poručuje dužnosnica britanske regulatorne agencije Tracey McDermott.