KRNJI SASTAV

Može li Uprava HPB-a funkcionirati samo s dva člana?

25.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Mjesec i pol trajala je Vladina potraga za drugim članom Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), a koliko bi tek potrajala da se formira menadžerski tim optimalne veličine od četiri ili pet članova, kakvi funkcioniraju u većini banaka slične veličine

Nesretna kadrovska epizoda s kompletiranjem 'minimalne' Uprave HPB-a u drugi je plan stavila pitanje može li takva financijska institucija funkcionirati samo s dva člana glavnog upravljačkog tijela.

Provjerili smo brojnost vodećih upravljačkih struktura banaka slične veličine i ustanovili da imaju između tri i pet članova. Primjerice, OTP banka i Sberbank, banke po veličini jamstvenog kapitala najbliže HPB-u imaju četiri odnosno pet članova Uprave.

Uprave većih banka u pravilu se sastoje od pet i više članova. Tako dvije najveće hrvatske banke – Zagrebačka i Privredna – imaju sedmeročlanu Upravu. Izuzetak je Societe Generale Splitska banka, čija Uprava funkcionira samo s tri člana.

Prema Zakonu o kreditnim institucijama, uprava mora imati najmanje dva člana koji vode poslove i zastupaju kreditnu instituciju, čime je HPB ispunio zakonski minimum, no pitanje je kako će to funkcionirati u praksi.

Stručnjaci upućeni u bankarsko poslovanje smatraju da u banci veličine HPB-a Uprava od samo dva člana teško može kvalitetno pokriti sve poslovne funkcije – od upravljanja rizicima, poslovanja s pojedinim sektorima (stanovništvo, poduzeća, financijske institucije) do platnog prometa, informatike, razvoja financijskih proizvoda do riznice, investicijskog bankarstva i upravljanja rizicima.

U svakom slučaju, Vlada je pred Tomislava Vuića i Dubravku Kolarić postavila težak zadatak budući da imaju barem dvostruko veću odgovornost od menadžmenta ostalih hrvatskih banaka.