OTETA ZARADA

Nepravedno naplaćen porez na dividendu ostaje državi!

23.07.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Ministarstvo financija provest će odluku Ustavnog suda o ukidanju retrogradnog oporezivanja dividende i udjela u dobiti, ali premda se pokazalo da su sporne odredbe neustavne, oštećenim dioničarima i vlasnicima neće biti vraćen nepravedno naplaćeni porez i prirez

Nakon što je Ustavni sud sredinom lipnja ukinuo 6. i 8. članak Zakona o porezu na dohodak, iz Ministarstva financija objasnili su što to konkretno znači za poduzetnike, članove društva i dioničare – fizičke osobe.

Odlukom Ustavnog suda ukinuto je oporezivanje dividendi koje se isplaćuju temeljem dobiti ostvarene u godinama u kojima nije postojala zakonska podloga za oporezivanje.

Prema tumačenju Lalovčeva ministarstva, nije oporeziva isplata dobiti koja je zarađena 2000. godine i ranije, te u 2005., 2006., 2007., 2008., 2009., 2010., i 2011. godini.

Isplata dobiti ostvarene 2001., 2002., 2003. i 2004. te u 2012. i kasnije oporeziva je porezom na dohodak od kapitala po stopi od 12 posto i prirezom.

Razdoblja oporezivosti dividende ovisile su o smjenama političke vlasti. Tako su za vrijeme vladavine SDP-a dividende bile pod udarom poreza dok bi u vrijeme HDZ-ovih Vlada bile neoporezovane. Prilikom zadnje smjene vlasti bivši ministar financija Linić ponovno je uveo porez na dividendu, ali je pritom odlučio i retroaktivno naplaćivati porez na dividende i za one godine kada on nije postojao.   

Iz Ministarstva financija posebno napominju da su'sporne' odredbe Zakona o porezu na dohodak ukinute, a ne poništene. Zbog takve formulacije, Ministarstvo financija neće vraćati već ranije uplaćeni porez i prirez porezu na dohodak.

Da je Ustavni sud poništio sporne odredbe, postupanje bi bilo drugačije, odnosno porezni obveznici imali bi pravo na povrat nepravedno plaćenog poreza i prireza.