AGROKOR I MIROVINCI STIŠĆU

Ledo odlično zaradio, ali vlasnici hoće još

23.07.2014 u 08:55

Bionic
Reading

Dioničari Leda dobit će nešto više od 51 milijun kuna dividende, a unatoč solidnom poslovanju grupe, većinski vlasnik Agrokor koji drži 51,3 posto kompanije te mirovinski fondovi Upravi šalju poruku da očekuju još bolji rezultat u nadolazećem razdoblju. Dividenda najvećeg regionalnog proizvođača sladoleda i smrznute hrane iznosit će 162 kune po dionici

Nakon Konzuma i druga 'zlatna koka' Ivice Todorića - Ledo odlučila je nagraditi dioničare dividendom. Uprava kompanije, prema dokumentima dostavljenim Zagrebačkoj burzi, predlaže da se od prošlogodišnje dobiti teške 125,9 milijuna kuna dioničarima isplati 50,9 milijuna kuna.

Ako Glavna skupština, čiji se datum još ne zna, potvrdi prijedlog Nadzornog odbora, dioničari Leda dobit će 162 kune po dionici što je znatno više od prošlogodišnje nagrade koja je iznosila 118 kuna po dionici.

Za razliku od ostalih Todorićevih uzdanica koje su u dominantnom vlasništvu koncerna Agrokor, u Ledu je nakon dokapitalizacije s kraja 2012. vlasnička struktura znatno raspršenija. Uz koncern Agrokor, koji drži 51,3 vlasništva, značajne udjele imaju mirovinski fondovi, koji su tada u Ledo upumpali 530 milijuna kuna.

Nakon još uvijek većinskog Agrokora kojemu od ukupne dividende pripada 26,1 milijun kuna, AZ fond koji drži 8,07 posto dionica dobit će 4,1 milijun kuna, PBZ CO fondu (6,92 posto) pripada 3,5 milijuna kuna, RBA fondu (6,06 posto) tri milijuna kuna, a Erste Plavom (3,19 posto) 1,6 milijuna kuna.

Uz prijedlog o uporabi dobiti, Nadzorni odbor Leda usvojio je financijska izvješća za prošlu godinu te razmotrio i prihvatio poslovnu politiku za ovu godinu.

No unatoč solidnim prošlogodišnjim rezultatima, Nadzorni odbor Upravi Leda u 'Izvještaju o obavljenom nadzoru vođenja poslova u 2013. godini', koje je pripremljeno za Skupštinu, zadao je još ambicioznije ciljeve. Kako se navodi, očekuju 'poboljšanje poslovanja kompanije, širenje i usavršavanje prodajnog asortimana, inovativnost te optimizaciju poslovnih procesa'.

Upravu koju predvodi Tomislav Kitonić nadzornici posebno upozoravaju na potrebu većeg angažmana u pogledu 'ostvarivanja boljih poslovnih rezultata u narednoj godini te veće financijske discipline'.

Forsiranje poslovnih rezultata mogao bi biti novi korak u pripremi Leda za prodaju o kojoj se šuškalo u vrijeme prikupljanja kapitala za preuzimanje Mercatora.

Iako je Todorić kroz izdavanje konvertibilnih obveznica zatvorio financijsku konstrukciju za kupnju Mercatora, nije isključeno da će se zbog imperativa smanjenja zaduženosti u dogledno vrijeme odlučiti na monetiziranje vodećeg proizvođača sladoleda u regiji.