SLABA REAKCIJA DIONIČARA

Petrokemija željno iščekuje novac od prodaje Končara

22.07.2014 u 10:50

Bionic
Reading

U prvom krugu dokapitalizacije Petrokemije zabilježen je slab odaziv ulagača. Postojeći dioničari upisali su i uplatili 434.733 dionice, što je samo 2,6 posto od ponuđenih 16.666.666 dionica. Burza je odmah reagirala te je cijena dionice Petrokemije pala više od 7 posto

Ishod prvog kruga upisa dionica pokazuje da je većina postojećih dioničara, koji su imali pravo na upis dionica u prvom krugu, odustala od kupnje dionica.

Sudeći po malom broju upisanih dionica, u prvom se krugu nije se 'istrčavala' ni država, ali ni mirovinski fondovi, na čiju je podršku Vlada računala kada je krenula u proces dokapitalizacije. Upućeni izvori s tržišta kapitala smatraju da su 'veliki igrači' u prvom krugu kupili simboličan iznos dionica kako bi mogli sudjelovati u drugom krugu, u kojem planiraju po niskoj kupovnoj cijeni međusobno raspodijeliti udjele.

Za uspjeh dokapitalizacije, koja bi Petrokemiji trebala osigurati najmanje 250 milijuna kuna svježeg kapitala, potrebno je upisati minimalno 50 posto ponuđenih dionica. To znači da u drugom krugu treba upisati minimalno 7.898.600 dionica.

Čak i u slučaju odustajanja institucionalnih ulagača uspjeh ne bi trebao biti upitan jer bi najavljenom prodajom udjela u Končaru država trebala uprihoditi oko 400 milijuna kuna, što je sasvim dovoljno za prolaznost dokapitalizacije. Procjena je to ukoliko se prodaja dionica Končara realizira po trenutnoj tržišnoj cijeni.  

Trenutno Republika Hrvatska u Petrokemiji drži 43,8 posto dionica, 27,6 posto je u rukama državnih mirovinskih fondova, a na ostale dioničare se odnosi 28,6 posto.

Nakon vijesti o slabom odazivu u prvom krugu dokapitalizacije cijena dionice Petrokemije na Zagrebačkoj burzi pala je više od 7 posto