NOVA EPIZODA PREDSTEČAJNE NAGODBE

'Kerum' se vraća, cilj je zaraditi 105 milijuna kuna

18.07.2014 u 18:54

Bionic
Reading

U subotu u 10 sati ujutro u mjestu Kaštel Štafilić, neposredno uz Jadransku magistralu, navodno započinje čudesno uskrsnuće: bivši splitski gradonačelnik i propali poduzetnik Željko Kerum otvorit će svoju prvu trgovinu. Nakon što je preko stotinu njih prodao konkurentima ili jednostavno ugasio, pa potom svoje četiri tvrtke provukao kroz predstečajnu nagodbu, nekad najveći dalmatinski trgovac vraća se na scenu. Za početak ima u planu otvoriti dvadesetak supermarketa i dva hipermarketa, no zasad je tek poznato da će se njegov drugi dućan od rujna nalaziti u splitskom predgrađu Kopilica

Kerum u lokalnim medijima najavljuje spektakl i iznenađenja, ali istina je za njega nešto surovija: po predstečajnom planu njegove stožerne tvrtke 'Kerum d.o.o.', u iduće četiri godine trebao bi ostvariti kumulativnu dobit od 105 milijuna kuna samo kako bi podmirio sva zaostala dugovanja. Naravno, ostala mu je i mogućnost prodaje nekih nekretnina kako bi brojne banke i vjerovnici dobili svoja potraživanja.

Prije toga, u predstečajnom kupusu koji je u četiri njegove tvrtke ukupno dosegnuo papirnatu vrijednost od dvije milijarde kuna, na ruku mu je išao neobičan način prijave i priznavanja potraživanja, pa je zahvaljujući čudnovatim dugovima prema sebi, svojim tvrtkama i svojoj obitelji, uspio prikupiti potrebnih 70 posto glasova svih vjerovnika. Ključnu pomoć Kerumu je ipak dala Zagrebačka banka s 378 milijuna kuna potraživanja, dok je Hypo banka glasala protiv sa svojih 286 milijuna kuna.

S predstečajnom nagodbom složilo se i nekoliko tvrtki iz sustava Agrokor, kao i Slobodna Dalmacija te Grad Split sa svojim manjim potraživanjima, no preko osam stotina malih dobavljača mahom se usprotivilo. Nije im pomoglo, na koncu će morati pristati na otpis kamata, glavnicu umanjenu za 30 posto i otplatu duga u idućim godinama.

Isti model odnosit će se i na državu i državne tvrtke, čija su ukupna potraživanja od oko 25 milijuna kuna također umanjena za 25 posto.

Sam Željko Kerum po medijima širi optimizam i najavljuje spektakularni povratak u poslovni svijet, čak uporno naglašava da će prepoznatljive plastične vrećice iz njegovih dućana 'ponovno biti u điru'. Novi-stari trgovački lanac navodno je trebao dobiti naziv 'Town', no čini se da je vaga ipak pretegnula na obiteljsko prezime.