ČEMU UVOZ RADNIKA

Zašto nezaposleni Hrvati ne žele raditi u Lencu za 5.000 kuna?

16.07.2014 u 11:25

Bionic
Reading

Nejasno je zašto bi brodogradilište Viktor Lenac izvan Hrvatske moralo tražiti specijalizirane radnike, točnije zavarivače, montere i cjevare, kada je u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nezaposlenih s takvim zanimanjima višestruko više od pedeset potrebnih

I to ne samo diljem Hrvatske, nego i u Primorsko-goranskoj županiji, što otvara pitanje jesu li plaće od 5.000 kuna za te poslove tako male da ni domicilni nezaposleni majstori ne žele raditi u brodogradilištu, čak ni pod cijenu da izgube prava na HZZ-u.

Ako se i u narednim mjesecima nastavi dosadašnja popunjenost kapaciteta riječkog brodogradilišta, koje se priprema za dosad najveći posao - remont broda Cable Enterprise od dvadesetak milijuna eura - predsjednik uprave Lenca Robert Škifić najavio je u Novom listu izradu dokumentacije za uvoz pedesetak radnika. Zbog propasti mnogih domaćih kooperanata te cijene rada u zemljama EU-a, prije svega u Rumunjskoj i Bugarskoj, najavio je okretanje prema tržištu radne snage Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Znači li to da u Hrvatskoj potrebnih radnika nema ili su brodogradilištu - preskupi? Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jaralah za Hrvatski radio rekla je da kraj 300 tisuća nezaposlenih sigurno ima radnika, a samo je pitanje ima li u točno određenim trenucima slobodnih radnika specifičnih znanja ili vještina. Naglasivši da svatko ima svoj kanal traženja radnika, posebno je ukazala na to da je Slavonski Brodu rasadnik zanimanja kakva se traže.

'Često se izlazi u medije kako nema radnika, ali se radnici uvijek mogu naći. Mobilnost hrvatskih radnika isto tako nije prepreka jer je zadnjih nekoliko godina sve veća i veća. Nikad se ljudi nisu odlučivali na preseljenje zbog posla kao danas', upozorila je ravnateljica HZZ-a te dodala da više nije prepreka za traženje posla u drugim sredinama ni stanovanje za koje se drži da je skupo.

Da uistinu ne oskudijevamo zanimanjima koja trebaju kod gradnje brodova, potvrđuju i podaci s burze rada koja ih je prepuna nakon sloma pojedenih domaćih brodogradilišta. Tako u cijeloj Hrvatskoj posao traži gotovo 200 cjevara, a samo u Primorsko-goranskoj županiji u evidenciji HZZ-a je njih više od četrdeset. Zavarivača je u evidenciji više od 1.200, a u Primorsko-goranskoj više od 50, dok u svim županijama više od 3.000 raznih vrsta montera traži posao, a samo u Primorsko-goranskoj županiji gotovo dvjesto!

Jesu li u Lencu plaće za te poslove tako male da ni domicilni nezaposleni majstori ne žele raditi u brodogradilištu, čak ni pod cijenu toga da izgube prava na HZZ-u ako odbiju ponuđeni posao za koji imaju stručnu spremu? Od Uprave Viktora Lenca pokušali smo doznati jesu li radnike tražili preko HZZ-a, no odgovor još nismo dobili. Ako nije, pitanje je hoće li uopće uspjeti ishoditi potrebne dozvole za strane radnike.