MRSIĆ ODRJEŠIT

'Novac za plaće uzimat ćemo i s privatnih računa poslodavaca!'

15.07.2014 u 21:16

Bionic
Reading

Porezna inspekcija i inspekcija rada već sutra trebale bi doći u prve tvrtke koje su se našle na poslijepodne objavljenom 'stupu srama' poslodavaca koji zadnja tri mjeseca svojim radnicima nisu isplatili plaće. Najavio je to u Dnevniku Nove TV ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, rekavši kako se neće prezati od kaznenih prijava i ovrha privatnih računa poslodavaca

Cilj nam je da radnicima koji nisu primali plaću, da im osiguramo da tu plaću dobiju', kazao je u Dnevniku Nove TV ministar Mrsić.

Prve će na redu, kazao je, biti tvrtke s najviše zaposlenih, a njih je oko 60. 'Ovo nije samo lista srama, ovo je alat koja država sada ima. JOPPD obrazac pružio nam je dobre podatke koji nam omogućuju da vidimo tko nam ne isplaćuje plaće', poručuje Mrsić.

Upitan kako će naplatiti plaće od poslodavaca, Mrsić je bio jasan: 'Postoje mehanizmi, mehanizam ovrhe i ovrha na nekretninama. Poslodavci moraju biti odgovorni i moraju početi plaćati radnike. Ako nema na računu tvrtke, ako se utvrdi da se nisu isplatile plaće, ići ćemo i na privatne račune.'

Ovo je samo početak, pojasnio je ministar, dodavši da se neće prezati ni od kaznenih prijava jer je neisplata plaće kazneno djelo.

'OIB je vrlo moćan instrument i kroz njega vidimo sve i na taj način će porezna i inspekcija rada vrlo efikasno utvrditi činjenice', kaže Mrsić.

Međutim, OIB postoji već godinama i do sada se gotovo ništa nije događalo. 'Sustav nije funkcionirao jer nismo znali tko ne isplaćuje plaće, nismo imali takav efikasan mehanizam poput JOPPD obrasca. Ovo je početak onoga da ćemo u Hrvatskoj vrlo brzo prestati govoriti o neisplati plaća. Tko ne može isplaćivati plaće, mora u predstečaj i stečaj', poručuje Mrsić

Uvjerava da radnici neće godinama čekati na svoje plaće te da će država po tom pitanju biti efikasna.

'Može se naplatiti u sljedeća dva do tri tjedna što se tiče prvih s liste, ali s obzirom na broj, trebat će nam vremena da to napravimo. Ali ne govorimo o godinama, nego o mjesecima. Lista se ažurira i svaki novi poslodavac za kojeg utvrdimo da ne isplaćuje plaću će drugi dan dobiti poreznu inspekciju na vrat', rekao je Mrsić.