KOD JOSIPOVIĆA I MILANOVIĆA

Gazprom ne zanima Jadran, Rusi bi bušili na kopnu

09.07.2014 u 18:12

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave ruskog naftnog diva Gazproma Alexei Miller sastao se danas s predsjednikom Republike RH Ivom Josipovićem te premijerom Zoranom Milanovićem. Nakon sastanaka u javnost su odaslana štura priopćenja

Ivo Josipović na Pantovčaku je ugostio predsjednika Uprave Gazproma Alekseja Millera te zamjenika generalnog direktora Gazpromnefta Vladislava Barišnjikova s kojima je, piše u priopćenju, razgovarao 'o više tema'.

'Predsjednik je naglasio kako vodi politiku 'otvorenih vrata' za razgovor sa svima čiji su poslovni planovi sukladni hrvatskim nacionalnim interesima. Hrvatska energetska politika, naši ekonomski interesi i europska energetska politika okvir su za odnose sa svim stranim partnerima', piše u predsjednikovu priopćenju.

Izaslanstvo Gazproma i Gazpromnjefta iskazalo je, kažu, interes za prijavu na natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu koji se otvara 18. srpnja ove godine. Predsjednik Josipović zahvalio se na iskazanom interesu te istaknuo da će postupak odlučivanja na natječaju biti u cijelosti transparentan, s jednakim odnosom prema svim ponuđačima.

Razgovor se, piše u dopisu s Pantovčaka, vodio i o drugim aktualnim temama energetske politike, uključivši projekt Južni tok i poziciju INA-e i drugih tvrtki na hrvatskom i europskom energetskom tržištu. Uz Predsjednika Republike, sastanku je prisustvovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak je bio prisutan i na sastanku predstavnika Gazproma s premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima. Vrdoljak je nakon sastanka izjavio da se razgovaralo o energetskoj politici Hrvatske, a da su Južni tok i Ina u razgovorima dotaknuti bez bitnih zaključaka.


Razgovaralo se o hrvatskim planovima istraživanja i proizvodnje nafte i plina te natječajima koji će uslijediti, rekao je Vrdoljak novinarima po završetku sastanka.

Kazao je da je Gazprom zainteresiran za sudjelovanje na natječajima za istraživanje i eksploataciju, da Hrvatska provodi politiku otvorenih vrata i da će tvrtke koje ispune najbolji interes za Hrvatsku i njezine građane pobijediti na natječajima.

Vrdoljak je dodao da je na sastanku prokomentirana situacija oko plinovoda Južnog toka i Ine, 'bez ikakvih bitnih i konkretnih zaključaka'.

Na pitanje je li Gazprom zainteresiran više za hrvatski Jadran ili kontinent, odgovorio je da je to, koliko je on shvatio, kontinent.

Najavio je da će natječaji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kontinentu biti objavljeni sredinom mjeseca.

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller nije davao izjave, no Gazprom se oglasio priopćenjem u kojem ističe značajno povećanje isporuke plina Hrvatskoj.

Tako podsjeća da je u prvih šest mjeseci 2014. godine u Hrvatsku isporučeno 340 milijuna prostornih metara plina, što je 45 posto više nego u cijeloj 2013. godini.

U priopćenju se kaže kako se na sastancima s premijerom Milanovićem i predsjednikom Republike Hrvastke Ivom Josipovićem raspravljalo o trenutnom stanju i perspektivama suradnje u sektoru nafte i plina, a posebno o projektu Južni tok i izgradnji njegova ogranka u Hrvatskoj.

Posebna pozornost bila je posvećena perspektivama sudjelovanja Gazprom Njefta u natječajima za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.