POSLODAVAC OPTUŽUJE:

'Ministri znaju za korupciju, ali se ne bi šteli mešati!'

08.07.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Od šest javih natječaja njih četiri su koruptivna, ustvrdio je Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) gostujući u HRT-ovom Dnevniku 3. Ozbiljne optužbe na račun državnih tvrtki ponovio je i u razgovoru za tportal

'U Narodnim novinama u natječaju za ugostiteljstvo nađete da je bitno da imate SSS grafičku struku 20 sati. Sad to može biti greška ili korupcija. Smatram da je korupcija i da je taj tender nekome ciljano namješten. Za nas je korupcija i kad namjerno idete ispod cijene koštanja jer znate da ćete ući u predstečajnu nagodbu i da će vam biti oprošteni milijuni', rekao je Lovrić.

Tvrdi i kako je u natječajima još uvijek raširena praksa odvlačenja pažnje zbrajanjem 'krušaka i jabuka'


'Dobar primjer je za to kad je jedna državna tvrtka u natječaju navela redovne i izvanredne sate. Onda je to netko zbrajao i na osnovi toga postavio cijenu, a onaj tko je bio unutra znao je da tih izvanrednih sati nikad neće biti', naveo je Lovrić.

Najveća mana Zakona o javnoj nabavi je to što naglasak stavlja na najnižu cijenu, a ne na ekonomski opravdanu vrijednost

'Često se pokazalo da iza najniže cijene stoji velika prevara. Država zbog toga trpi ogromnu štetu jer tvrtke pomoću damping cijena dobiju posao i onda izađu za nekoliko mjeseci. Nastalu štetu nitko ne pokriva', naglasio je Lovrić.

Razgovarao je o problemima s javnim natječajima i s ministrima, ali odgovor je kako oni tu ne mogu ništa jer je zakon takav.

'Oni se ne bi šteli mešati, a instrumenti osiguranja - postoje! Zbog čega ne bi tražili čvrstu garanciju banke? Pa kad se neka tvrtka želi zezati i ući u posao s planom da iz njega izađe za tri mjeseca, tada neka plati i štetu. Ili zbog čega se ne aktivira članak 10. Zakona o trgovačkim društvima u kojem piše kako tvrtka za svoje obveze garantira čitavom svojom imovinom?', predložio je Lovrić.