AGROKOR I ORBICO POTVRDILI

Ako Vlada ukine stopu od 40 posto, podižemo plaće!

09.07.2014 u 09:48

Bionic
Reading

Hrvatska je s oporezivanjem najviših plaća sa 40 posto jedan od rekordera u Srednjoj Europi, no Vlada navodno razmišlja o smanjenju te najviše stope poreza. Ako dođe do toga, to bi osjetilo stotinjak tisuća zaposlenih s neto plaćama iznad devet tisuća kuna. O tome kako bi takvo porezno rasterećenje utjecalo na poslodavce i zaposlenike, tportal.hr pitao je neke od vodećih domaćih kompanija

Agrokor, koji nakon pripajanja Mercatora broji više od 64 tisuće zaposlenih, u slučaju realizacije takve mjere, svojim bi zaposlenicima povećao plaće. 'Sredstva koja bi se oslobodila usmjerili bi na povećanje plaća radnika', poručili su nam iz koncerna Ivice Todorića.

'Ako taj potez Vlade pojeftini radnu snagu, onda je to dobro. Jer radi se zapravo o bruto cijeni rada. Ali ostaje pitanje gdje će i kako to Vlada nadoknaditi. Svakako bi bilo lijepo da se Vlada odluči na taj potez. Ja bih sigurno mogao povećati plaće svojim zaposlenicima. Taj potez potencijalno znači uštedu koja bi se mogla podijeliti između poslodavca i zaposlenika', rekao je u kratkom razgovoru za tportal Branko Roglić, vlasnik Orbica.

Kraš bi pak financijski višak iskoristio za daljnji rast poslovanja. 'Pozdravljamo promišljanja u Vladi o smanjenju porezne stope na dohodak od 40 posto. To bi svakako olakšalo konkurentnost i pozitivno djelovalo na profitabilnost kompanije. S obzirom na to da opterećenje od 40 posto ne uključuje socijalno osjetljive kategorije, Kraš bi svakako te resurse iskoristio za daljnji razvoj poslovanja, a ne za rast neto plaća. Nedovoljno punjenje državnog i lokalnih proračuna svakako bi se moralo nadoknaditi ili smanjenjem rashoda ili nekim drugim opterećenjem’, kazao je Damir Bulić, predsjednik uprave Kraša.


O tome pak kad se i može li se ovakva mjera uopće očekivati iz Ministarstva financija poručuju:

'Vlada kontinuirano razmatra sve mjere koje mogu stimulirati rad i potrošnju, a u cilju osiguravanja gospodarskog rasta. Porezno rasterećenje dohotka jedna je od takvih mjera, ali nije jedina moguća. Prije donošenja bilo koje mjere Vlada analizira moguće učinke na gospodarstvo', kazali su za tportal.hr iz Ministarstva financija.

Budući da je sve još uvijek na razini konzultacija i promišljanja, ni ministar financija Boris Lalovac nema konkretan odgovor.

'Ne mora to biti na način da se ukine stopa od 40 posto, možda je bolje rješenje promjena platnih razreda. Ili možda možemo povećati neoporezivi dio plaće pa uz rasterećenje gospodarstva dobivamo i socijalni efekt', izjavio je ministar Lalovac u intervjuu za Novi list.