PRIORITET KOD ZAPOŠLJAVANJA

Poslodavci sve više traže poznavanje stranih jezika

03.07.2014 u 18:56

Bionic
Reading

Strani liječnici u Njemačkoj imaju poteškoća u sporazumijevanju s pacijentima, stoga je odlučeno da će ubuduće strože provjere znanja njemačkog jezika biti prioritet prilikom zapošljavanja

Međutim, poznavanje stranog jezika nije bitno samo za rad u inozemstvu, već ga kao važan kriterij uzimaju u obzir i hrvatski poslodavci. U prvoj polovici ove godine poznavanje stranih jezika tražilo se u 51 posto oglasa, dok je prošle godine u isto vrijeme taj udio iznosio 47 posto.

Oglasi u kojima se traži poznavanje stranog jezika najzastupljaniji su u kategorijama Prodaja(trgovina) (22 posto), Turizam i ugostiteljstvo (18 posto) te IT, telekomunikacije (17 posto).

Od oglasa koji su zahtijevali poznavanje stranog jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se znanje engleskog jezika (88 posto), dok se u 20 posto oglasa tražilo poznavanje njemačkog jezika. U 9posto oglasa zahtijeva se poznavanje talijanskog jezika.

Poznavanje engleskog jezika najviše traže poslodavci u kategoriji Prodaja (Trgovina) (23 posto), Turizam i ugostiteljstvo (18 posto) i IT, telekomunikacije (18 posto). Poznavanje njemačkog i talijanskog jezika najčešće se traži u kategorijama Turizam i ugostiteljstvo (33 posto odnosno 45 posto), Prodaja (Trgovina) te Administrativna zanimanja.

U 58 posto oglasa u kojima se traži poznavanje stranih jezika zahtijeva se i prethodno radno iskustvo (prosječno 3 godine i 2 mjeseca), dok je taj udio za sve oglase nešto manji (54 posto).

Imate li, uz ostale potrebne kvalifikacije, i izvrsno znanje engleskog ili njemačkog jezika, svakako pogledajte ove oglase:

Želite li raditi u Njemačkoj, tvrtka SCATEO d.o.o. traži dip. Ing. elektrotehnike ili ing. elektrotehnike za radno mjesto Nadzorni ing. skupine gradilišta (m/ž). Kandidat mora imati odlično znanje njemačkog jezika u govoru i pismu te najmanje pet godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

Zagrebačka pivovara u potrazi je za visokoobrazovanim kandidatom koji ima najmanje dvije godine radnog iskustva te izvrsno govori i piše engleski jezik, a za poziciju Category Managera (m/ž). Idealan kandidat je fleksibilna i dinamična osoba spremna na timski rad.

Tvrtka euroscript Magyarország, sa sjedištem u Luksemburgu, koja se bavi prijevodom i kreiranjem sadržaja, za svoj ured u Budimpešti zapošljava osobu koja (uz hrvatski jezik) aktivno poznaje engleski jezik te ima iskustva u prevođenju. Prednost je poznavanje francuskog, talijanskog ili španjolskog. Na oglas se mogu prijaviti i osobe s tek završenim fakultetom koji su tijekom studija stekli iskustvo u prevođenju.

Carlsberg Croatia traži pripravnika (m/ž) za rad u Zagrebu, na konkretnim projektima u Marketingu i Prodaji. Jedan od uvjeta za prijavu na natječaj je izvrsno poznavanje engleskoj jezika, a za više informacija kliknite na oglas.

Poznavanje stranih jezika na turbulentnom i sve konkurentnijem tržištu rada više je nego važno. U većini slučajeva, vaša sposobnost aktivnog razumijevanja više stranih jezika može biti presudna u situaciji kada poslodavac odlučuje između vas i ostalih kandidata na razgovoru za posao.

Ako aplicirate za neki od poslova u inozemstvu, uz odgovarajuće radno iskustvo potencijalni poslodavac provjeravat će vaše znanje stranih jezika. Kako biste se što bolje pripremili za razgovor, naučili što više, proučite savjet za bolje i kvalitetnije učenje stranih jezika.