HRVATSKI TELEKOM

HT-ova električna energija najpovoljnija je na tržištu

20.06.2014 u 10:16

Bionic
Reading

U Hrvatskoj ima oko 2,3 milijuna brojila električne energije, a oko 210.000 koriste poduzetnici. Otprilike 45 posto poduzetnika, odnosno njih oko 96.000, struju još uvijek kupuje od HEP-ODS-a (HEP Operator distribucijskog sustava) i od 1. srpnja ove godine plaćat će je skuplje ne raskinu li ugovor i odaberu jednoga od alternativnih opskrbljivača, kao što je Hrvatski Telekom koji ima iznimno atraktivnu ponudu.

Korisnici dobivaju bonus dobrodošlice od 1000 kuna, nemaju ugovornu obvezu i ne plaćaju naknadu za opskrbu električnom energijom od 35 kn mjesečno.

Ušteda je zaista znakovita – u odnosu na dominantnog opskrbljivača imaju više od 30 posto nižu cijenu električne energije. I ne samo to, na svojoj lokaciji neće biti dodatnih radova, odnosno rušenja, bušenja, kopanja i slično.

Sve to poduzetnicima može biti izvrstan razlog da odabir poduzetnika bude upravo Hrvatski Telekom i njegova ponuda električne energije. Naime, poduzetnik koji nije odabrao tržišnog opskrbljivača ove godine ulazi u kategoriju tzv. zajamčene opskrbe HEP-ODS-a.

Zajamčena opskrba električnom energijom je javna usluga koju pruža HEP-ODS opskrbljujući kupca u slučajevima kad je takav kupac ostao bez svog opskrbljivača na tržištu, a pod uvjetima na koje nije mogao utjecati (opskrbljivač je prestao s radom, stečaj opskrbljivača …). Cijenu električne energije za zajamčenu uslugu opskrbe, koju pruža HEP ODS određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Metodologija određuje da se kupcu u zajamčenoj opskrbi prvih 30 dana obračunavaju iznosi tarifnih stavki 20 posto veći od prosječnih tržišnih iznosa, a nakon toga iznosi tarifnih stavki povećavaju se za 50 posto. Veće tarifne stavke za električnu energiju u zajamčenoj opskrbi trebaju potaknuti kupce da u što kraćem roku pronađu novog opskrbljivača.

Kako bi kupci kategorije poduzetništvo, koji se opskrbljuju putem zajamčene opskrbe izbjegli moguće povećanje cijene električne energije nakon 1. srpnja 2014. godine, trebaju pronaći opskrbljivača na tržištu (i naravno ugovoriti povoljniju cijenu električne energije, za što je Hrvatski Telekom idealno rješenje).

I privatni korisnici HT-a mogu imati razloge za zadovoljstvo do 6. srpnja mogu ostvariti 187 kuna bonusa dobrodošlice, cijena električne energije im je 5 posto niža, nemaju ugovornu obvezu niti fiksnu mjesečnu naknadu za opskrbu, a nemaju ni brigu o dokumentaciji, s obzirom da će HT obavijestiti starog opskrbljivača te obaviti sve poslove oko prelaska novom opskrbljivaču. Sve to čini vrlo atraktivnu ponudu za privatne korisnike, ponudu koju ne bi valjalo propustiti.