POSLODAVCI O SPIN OFFU

Tko će platiti nove politički imenovane direktore, tajnice...

17.06.2014 u 10:59

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca neugodno je iznenađena odlukom Vlade o odustajanju od jedine ozbiljnije reforme u državnoj i javnoj upravi koju je najavljivala - izdvajanja uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru

U HUP-u ocjenjuju da je ovakva odluka donesena pod pritiskom partikularnih interesa samo još jedan dokaz slabosti ove Vlade u provođenju nužnih reformi, što je duboko zabrinjavajuće za poslodavce, ali i za sve građane koji priželjkuju da se hrabrim odlukama ekonomske politike konačno otvori perspektiva za bolju i izvjesniju budućnost.

Za poslodavce je odluka o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti i umjesto toga odabir modela spin offa, odnosno osnivanje nove državne tvrtke, duboko neodgovorna prema svim poreznim obveznicima. Stoga su u HUP-u uvjereni da ova odluka nosi dugoročno nesagledive loše posljedice po domaće gospodarstvo

Upozoravaju da je suprotna preporukama svih relevantnih domaćih i stranih stručnjaka, ali i Europske komisije koja nas i dalje ima pod povećalom zbog ulaska u proceduru prekomjernog deficita.

U HUP-u se pitaju tko će platiti 'nove politički imenovane direktore, tajnice, srednje i niže menadžere, nove automobile, novu uredsku opremu i materijal, nove prostore i još mnogo drugog', ističući da je posve jasno da hrvatski porezni obveznici više nemaju snage za plaćanje nabujale administracije i poslovnih avantura pod političkim pokroviteljstvom.

Za poslodavce je jedina prava i društveno odgovorna opcija koju je Vlada imala na stolu u reformi uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru bila izdvajanje tih djelatnosti u privatni sektor, a analizom okvirnih brojki u tom sektoru, koje je javno prezentirala Vlada, izračunali su mogućnost ušteda od oko 700 milijuna kuna godišnje.

Pritom napominju da se te uštede ne odnose na broj i prava trenutno zaposlenih jer su ona u izdvajanju zaštićena i europskim direktivama i domaćim Zakonom o radu, već se odnose na racionalnije upravljanje nabavom i ukupnim troškovima koji sada cure na sve strane.

S obzirom da prema medijskim napisima Vlada u modelu spin offa računa na uštede od oko 280 milijuna kuna godišnje, u HUP-u se pitaju kome je to točno u interesu da porezni obveznici za istu uslugu godišnje plaćaju više od 400 milijuna kuna skuplje

'To može biti isključivo u interesu nekolicine u sustavu, svi mi porezni obveznici smo tu u gubitničkoj poziciji. Očito je to cijena koju će građani morati platiti za nova politička kadroviranja i beneficije državnih zaposlenika koji se zbog monopolske pozicije neće morati brinuti oko konkurencije, produktivnosti, efikasnog upravljanja troškovima i dokazivanjem na tržištu. Uz to, formiranje monopolske državne megatvrtke s godišnjim prihodom većim od tri milijarde kuna u situaciji stasanja domaćeg tržišta uslužnih djelatnosti imat će katastrofalne posljedice po razvoj tog dijela tržišta pa takav Vladin potez direktno ugrožava radna mjesta ukupno više od 6000 sada zaposlenih u privatnim tvrtkama', zaključuju poslodavci.