BRANITELJSKI FOND

Dividenda za branitelje oko 19 kuna po udjelu

17.06.2014 u 13:06

Bionic
Reading

Branitelji ove godine mogu iz Braniteljskog fonda očekivati dividendu od 19 kuna po udjelu ili dvije kune manje nego lani

Dok je prethodnih godina dividenda iz Braniteljskog onda u pravilu isplaćivana u svibnju, ove godine datum isplate još nije određen. Na prošloj sjednici Vlada je dala suglasnost za isplatu trećine dobiti Fonda za stipendije i školarine za djecu branitelja, a odluka o isplati dividende još je na čekanju.

Na naš upit iz Ministarstva branitelja odgovorili su da je Upravni odbor Fonda donio odluku o raspodjeli dobiti, ali da se čeka odluka HANFA-e koja, prema Zakonu o fondu hrvatskih branitelja, treba odrediti dan raspodjele i reinvestiranja neto dobiti od ulaganja Fonda.

Prema završnom računu za Fonda hrvatskih branitelja vidljivo je da je lanjska dobit iz poslovanja bila 112,5 milijuna kuna. U odnosu na godinu prije to je 12 milijuna ili 12 posto manje, što je rezultat nižih prihoda od dividendi.

S obzirom na to da se dobit fonda dijeli na tri dijela, pri čemu se jedna trećina isplaćuje udjelničarima, druga ostaje u Fondu, a treću dijele Fond za stipendiranje djece branitelja i Zaklada za poboljšanje statusa branitelja i članova njihovih obitelji, ove je godine za dividende namijenjeno oko 37,5 milijuna kuna.

Točan iznos dividende po udjelu još se ne može utvrditi. Razlog tome su 'sravnjivanja' između fonda i države vezana uz novopridošle članove s pravom na dodjelu određenog broja (novih) udjela, za što država fondu mora prenijeti i nešto dodatne imovine.

U konačnici, taj obračun ne bi trebao značajnije utjecati na visinu dividende. Uz pretpostavku da je ukupna broj udjela jednak onom na kraju 2013., dividenda bi mogla iznositi oko 19 kuna po udjelu ili dvije kune manje nego lani.