IMA I JEDNO 'ALI'

Zagrebačka banka želi biti vlasnica Novog lista

13.06.2014 u 17:51

Bionic
Reading

Predstavnici Zagrebačke banke danas su iskazali interes i namjeru da se prema predloženom programu predstečajne nagodbe dio potraživanja te banke prema Novom listu pretvori u vlasnički udjel, ali Zagrebačka banka dugoročno ne želi biti vlasnik te novinske kuće, izjavio je danas nakon sastanka u upravi Zagrebačke banke predsjednik Uprave Novog lista Gordan Knežević

Uprava Novog Lista podnijela je prekjučer prijedlog za pokretanje stečajnog postupka jer su za to ispunjeni zakonski uvjeti - dospjele obveze prešle su 20 posto kratkoročnih obveza iz financijskoga izvješća za prošlu godinu, Porezna uprava blokirala je račun Novoga lista, a najviše zbog najave blokada od strane banaka u vezi s dospjelim jamstvima za zajmove povezanog društva Glasa Istre trgovine.

Iz Uprave Novoga lista jučer su najavili da će danas na sastanku s Upravom Zagrebačke banke tražiti da se unutar sustava Zagrebačke banke, koja je založni vjerovnik i kreditor kod kupnje Novoga lista, pronađe način izlaska iz sadašnjega stanja.

Knežević je istaknuo da je zadovoljan današnjim reakcijama iz Zagrebačke banke i da vjeruje kako će ona u cijelosti ispuniti ono što je u razgovoru rečeno. Zagrebačka banka oko pet godina ima založna prava na oko 80 posto udjela Novoga lista, a potraživanja te banke prema Novom listu sada su oko 14 milijuna kuna.


Na pitanje o kolikom bi se udjelu Zagrebačke banke nakon pretvaranja potraživanja radilo, Knežević je rekao da je to povezano sa stvarnom vrijednošću tvrtke, dodavši da je Zagrebačka banka vjerojatno spremna i na dokapitalizaciju Novoga lista.

'O konkretnim sumama ne mogu govoriti, ali iz Zagrebačke banke su pokazali zanimanje da žele biti u portfelju u onom dijelu u kojem bi mogli odlučivati o svojim i interesima Novog lista', rekao je dodavši da 'Zagrebačka banka dugoročno ne želi biti vlasnik Novoga lista', odnosno da bi to bila dok se ne pronađe drugi kvalitetan vlasnik.

Knežević je još naveo da bi se i pitanja jamstava Novog lista za zajmove nesolventnih, ali povezanih tvrtaka rješavala u okviru predstečajne nagodbe

Iz Zagrebačke banke potvrdili su da je održan sastanak s predstavnicima Novog lista, da se razgovaralo o rješenjima koja su u obostranom interesu i da su dogovoreni idući koraci.

U međuvremenu, Fina je zatražila od Uprave Novog lista da Nagodbenom vijeću dostavi dokumentaciju koja nedostaje za postupak predstečajne nagodbe, među ostalim izvješće o financijskom stanju i poslovanju, planove financijskog i operativnog restrukturiranja, izjave da sklapanje nagodbe neće utjecati na tražbine radnika te opis pregovora s vjerovnicima.