AGONIJA RIJEČKIH NOVINA

Novi list ide u predstečajnu nagodbu

12.06.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Uprava Novog lista podnijela je Financijskoj agenciji (Fina) prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, jer su za to ispunjeni zakonski uvjeti - dospjele obveze premašile su 20 posto kratkoročnih obveza, Porezna uprava blokirala je račun tvrtke, a najavljene su i blokade od strane banaka zbog dospjelih jamstava za zajmove povezanog društva Glasa Istre trgovine, izjavio je danas za Hinu predsjednik Uprave te medijske tvrtke Gordan Knežević

'Kako bi Novi list mogao normalno funkcionirati i plaćati obveze dobavljačima i radnicima, morali smo otkloniti mogućnost naplate jamstava za kredite druge dvije tvrtke istog vlasnika, budući da je Novi list jamac i za zajam Glasa Istre novine', rekao je Knežević, dodavši da postoje i 'obrnute' obveze, u smislu jamstava Glasa Istre za zajmove Novoga lista.

Najavio je da će se sutra sastati s predsjednikom Uprave Zagrebačke banke Franjom Lukovićem i tražiti da se unutar sustava banke, koja je založni vjerovnik i kreditor kod kupnje Novoga lista, pronađe način izlaska iz sadašnje situacije.

Novi list potopila jamstva za Faggianove tvrtke


Po podacima iz prijedloga za donošenje rješenja o privremenoj mjeri i za imenovanje povjerenika predstečajne nagodbe, Novi list je 10. lipnja imao ukupne obveze od 29,5 milijuna kuna, od čega su dospjele bile 18,7 milijuna kuna.

Uz vlastite obveze Novi list je jamac drugih društava iz grupacije – Glasa Istre trgovina i Glasa Istre novine, oba u potpunom vlasništvu pulske tvrtke Andre, koja je vlasnik i više od 80 posto dionica Novoga lista. Ta dva društva, koja Novom listu duguju ukupno oko šest milijuna kuna, unatoč poduzetim mjerama nisu usjela pravodobno ispuniti dospjele novčane obveze, zbog čega su već predložila pokretanje predstečajnih postupaka.
Novi list opterećuje i potraživanje prema bivšem povezanom društvu Diokiju od više do 20 milijuna kuna.

Riječka medijska tvrtka našla se na koljenima dvije i pol godine nakon što je njome ovladao istarski tajkun Robert Faggian. Prilikom preuzimanja Novog lista Faggian je najavio preporod riječkih novina kroz objedinjavanje Novog lista i Glasa Istre. Međutim, poslovanje je krenulo u sasvim suprotnom smjeru.

U 2012. godini prihodi su potonuli 14 posto, a lani su pali za dodatnih sedam posto, na 97,1 milijun kuna. U prošloj godini zabilježen je gubitak od 5,1 milijun kuna, što je izravna posljedica pada naklade i vrijednosti prodanih oglasa.

Unatoč padu prihoda i poslovnom gubitku, redovno poslovanje Novog lista još uvijek je stabilno. Knežević ističe da je tvrtka u prva tri mjeseca ostvarila bilančnu dobit od 1,4 milijuna kuna i da pozitivno posluje.

Međutim, likvidnost tvrtke ugrožena je zbog izloženosti dugovima Faggianovih tvrtki. Najveći dužnik je Glas Istre koji tiskari Novog lista duguje preko sedam milijuna kuna.

Jedan od razloga za pokretanje predstečajne nagodbe je i kredit Zagrebačke banke Faggianovoj tvrtki Andre koji uskoro stiže na naplatu, a Novi list je glavni jamac. Radi se o kreditu od 86 milijuna kuna kojim je Faggiano 2011. kupio Novi list od Zagrebačke banke, nakon što je aktiviranjem založnog prava ZABA oduzela Novi list Robertu Ježiću.

U ovoj godini računi Novog lista nekoliko navrata su bili blokirani, a zadnji put su blokirani u utorak.

Rasplet eventualne predstečajne nagodbe vjerojatno znači i novu promjenu vlasništva nad Novim listom. Kako će vodeću riječ u nagodbi imati Zagrebačka banka, epilog bi mogao biti isti kao prije dvije i pol godine kada je razvlašten Robert Ježić.

Novu priliku za preuzimanje ključnog riječkog medija ovoga puta bi mogli dobiti riječki poduzetnici povezani s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem, koji su okupljeni oko tvrtke RI-Novine bezuspješno pokušali minirati ulazak Faggiana u Novi list.

Nakon aktualnog sukoba s Milanovićem Slavko Linić i riječka frakcija SDP-a imaju još više razloga za ovladavanje ovim utjecajnim dnevnim listom.