POSLODAVCI O OUTSOURCINGU

Ako prođe referendum, bit će još više otkaza!

12.06.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Potaknuti medijskim špekulacijama da Vlada razmišlja o odustajanju od projekta outsourcinga uslužnih djelatnosti u javnim službama, poslodavci su održali novinarsku konferenciju na kojoj su upozorili da bi to bila još jedna poruka da vladajući ne žele provoditi promjene

Napominjući da je projekt otusourcinga samo jedan u nizu reformskih projekata koje treba provesti, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, naglasio je da se radnici ne trebaju bojati privatnika. 'Ne govorimo o otpuštanju, nego o racionalizaciji troškova i povećanju efikasnosti tih službi', rekao je Majetić.

Zamjerio je sindikatima to što su pokrenuli referendum iako Vlada još nije prezentirala model outsourcinga. 'Na tom nesretnom referendumu ljude zovu da se potpišu da bi se sačuvala radna mjesta. Na taj način neće se sačuvati radna mjesta, nego će ih još više nestati', poručio je Majetić.

Stavove poslodavaca branio je i ekonomski analitičar Željko Lovrinčević, smatrajući da outosurcing treba proširiti i na druge djelatnosti i to ne samo u javnoj upravi, već i u lokalnoj upravi i javnim poduzećima.

RTL Autor: RTL

Naglasio je da su druge zemlje učinile mnogo više od Hrvatske na uštedama provođenjem tzv. interne devalvacije te da su zbog toga već izašle iz krize.


Hrvatskoj su jedini izlaz radikalne reforme, a najizraženiji prostor su dijelovi javne uprave i tržište rada', smatra Lovrinčević.

Zalaže se za model prema kojem bi se uslužne djelatnosti prepustile privatnicima. Prema njegovom mišljenju, ostale kombinacije poput javno-privatnog partnerstva ili izdvajanje tih djelatnosti u posebne državne tvrtke predstavljale bi samo prolongiranje prave reforme. Kao negativan primjer spomenuo je državnu tvrtku Pleter koja je preuzela uslužne djelatnosti od Ministarstva obrane.

Lovrinčević je upozorio da cijeli javni sektor pati od nedefiniranih poslovnih procesa. Stoga se zalaže da se poslovni procesi u pratećim djelatnostima poput računovodstva, informatičkih usluga i održavanja standardiziraju i prepuste privatnom sektoru. 'Samo na taj način moguće su ozbiljnije uštede', zaključuje Lovrinčević.

Ines Vodanović, predsjednica HUP-ove Koordinacije tvrtki iz uslužnih djelatnosti, poručila je da proces izdvajanja uslužnih djelatnosti donosi smanjenje troškova i povećanje kvalitete. Pritom je naglasila da od Vlade očekuju jasna 'pravila igre'. 'Spremni smo preuzeti odgovornost za sređivanje stanja u uslužnim djelatnostima i preuzeti sve zaposlene s njihovim pravima. Ali nećemo u posao ići 'grlom u jagode'', zaključila je Vodanović.