PREDSTEČAJNA NAGODBA

Sunčani Hvar duguje 622 milijuna kuna

27.05.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Jedna od najvažnijih hotelskih tvrtki s otoka Hvara Sunčani Hvar nakon dugo godina raznih pokušaja riješavanja poslovnih, vlasničkih i drugih problema, 'završila' je u postupku predstečajne nagodbe koji je otvoren 26. svibnja, a prijedloga je ta tvrtka podnijela 8. travnja zbog oko 620 milijuna kuna ukupnih obveza

Sunčani Hvar je o rješenju o otvaranju predstečajne nagodbe izvijestio putem Zagrebačke burze, pozivajući sve vjerovnike da tijekom lipnja prijave svoja prava i tražbine

Ročište u postupku predstečajne nagodbe za Sunčani Hvar zakazano je za 11. rujna.

Rješenje o otvaranju tog postupka za Sunčani Hvar te druga popratna dokumentacija u tom postupku objavljena je na internetskim stranicama Financijske agencije (Fina).

Prema podacima iz tih dokumenata, Sunčani Hvar je prvo ovogodišnje tromjesečje završio s 28,4 milijuna kuna gubitka, što je znatno manje od 175,6 milijuna kuna gubitka u isto vrijeme prošle godine.

Sunčani Hvar, kako se obrazlaže, otežano posluje uslijed problema s likvidnošću, zaduženosti, negativnih novčanih tokova i akumuliranih gubitaka iz poslovanja koji su na dan 31. ožujka ove godine iznosili 312,4 milijuna kuna.

Ukupne obveze Sunčanog Hvara krajem ovog ožujka bile su 622 milijuna kuna


Iz popisa obveza prema vjerovnicima na dan 31. ožujka ove godine vidljivo je da najveći udjel u ukupnom dugu (52,7 posto) imaju tri banke, PBZ, HBOR i Erste banka prema kojima dug iznosi ukupno 323,8 milijuna kuna, u čemu je najmanji udjel od 3,1 milijun kuna HBOR-a.

Dugovanje prema Ministarstvu financija i Poreznoj upravi iznosi oko 80 milijuna kuna, a dodaju li se tome i dugovi ostalim tijelima javne uprave i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu dug prema toj skupini vjerovnika je ukupno oko 111 milijuna kuna.

Obveze prema ostalim vjerovnicima su krajem ožujka iznosile oko 180 milijuna kuna, od čega se najveći dio, gotovo 136 milijuna kuna, odnosi na dug prema Orco Property Grupi, koja je od 2005. i većinski vlasnik Sunčanog Hvara, i pod čijom se 'palicom' tvrtka i našla u stanju u kakvom je danas.

U materijalima se ističe i da je opstanak Sunčanog Hvara ugrožen najviše zbog finacijske zaduženosti koja je najvećim dijelom inicirana velikim ulaganjima u obnovu objekata od 2006. do 2008., nakon čega je uslijedila ekonomska kriza što je onemogućilo povrat uloženog i uzrokovalo velike financijske probleme zbog čega je 2010. pokrenut proces cjelovitog restrukturiranja.

Zbog toga i s ciljem što skorijeg oporavka uprava Sunčanog Hvara, kako se navodi, poduzela je mjeru predstečajne nagodbe s planom financijskog i operativnog restrukturiranja koji predviđa otpis dugovanja i pretvaranje potraživanja vjerovnika u vlasničke udjele, reprogram dugovanja i konsolidaciju poslovanja

U dokumentaciji objavljenoj na Fini su i planovi operativnog i financijskog restrukturiranja, u kojima se uz ostalo navodi kako su ključna ograničenja za održivo poslovanje odnosi među ključnim dioničarima, razina obveza i sposobnosti tvrtke da servisira tekuća dospijeća obveza, nemogućnost dodatnog zaduženja tvrtke s ciljem ulaganja u neobnovljene kapacitete, itd.

Naime, već nekoliko zadnjih godina predstavnici većinskog vlasnika su se javno žalili na nemogućnost 'izvođenja' Sunčanog Hvara iz krize bez pomoći drugih vlasnika, od crkve, grada Hvara do države.

Sa svoje strane država, kao drugi po redu dioničar u Sunčanom Hvaru, nekoliko je puta zadnjih godina davala pozajmice toj tvrtki, najčešće za plaće zaposlenih, a ova je Vlada proglasila Sunčani Hvar i tvrtkom od strateškog državnog interesa.

Po današnjim podacima SKDD-a, država odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) drži 32,36 posto u temeljnom kapitalu Sunčanog Hvara, dok većinski vlasnik Orco Grupa ima ukupno 56,55 posto.