GASI SE PROIZVODNJA

Propast mesne industrije u Ivancu

26.05.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Nakon dvomjesečnog otkaznog roka mirno i u tišini na Zavod za zapošljavanje ovih dana odlazi posljednjih sedamdeset zaposlenika Ivanečke mesne industrije (IMI), jedne od najpoznatijih srednje velikih hrvatskih mesoprerađivačkih tvrtki te bitnog stupa ivanečkog gospodarstva

Dani grada Ivanca, kojeg je Financial Times nedavno uvrstio među deset malih gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje ulaganja, godinama su bili nezamislivi bez rezanja više od kilometar dugog ivanečkog jegera, najpoznatije salame koju je IMI za tu prigodu pripremao od tone mesa samo u jednom danu. IMI je nudio još pedesetak proizvoda na domaćem tržištu, a bio je prepoznat i u inozemstvu. Kao jedna od svega tri mesne industrije u Hrvatskoj registrirane za izvoz junećeg mesa, konfekcioniranog mesa i mesnih prerađevina u zemlje EU-a, IMI je godinama u Italiju izvozio junetinu od koje se pripremao poznati firentinski odrezak

S produbljivanjem krize u Hrvatskoj došli su i teški dani za IMI. Potražnja je pala, kao i marže, a rasli su i problemi s naplatom potraživanja te obveze poduzeća koje su prešle 20 milijuna kuna. Poljoprivredno poduzeće Ivanec, većinski vlasnik tvrtke, počelo je tražiti izlaz u akviziciji. Kao potencijalni vlasnici IMI-ja spominjali su se slovenski Kras, pa i Agrokor. No prije dvije godine IMI je prodan zagrebačkom poduzeću Mini Major. Bilo je to iznenađenje jer se radi o poduzeću koje se uglavnom bavi prodajom medicinske opreme u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a, a među referencama navodi i nekoliko investicija u poslovne i stambene prostore u Moskvi.

Nakon gašenja linije za klanje svinja i odlaska polovice od 150 zaposlenika novo poslovodstvo 2012. najavljuje ulaganje od oko 30 milijuna kuna i izvoz novog proizvodnog asortimana u Bjelorusiju, Kazahstan, Gruziju, Azerbajdžan, Tursku te u zemlje Dalekog istoka. Najavljuje se i proizvodnja halal hrane za nova tržišta, već osigurana, kao i obnova stočnih farmi u kavkaskim zemljama na kojima bi se proizvodila stoka za potrebe mesne industrije.

Sukladno planovima, ishođeni su i krediti, pa je tako u siječnju prošle godine HBOR odobrio 32 milijuna kuna uz zalog na bivšim nekretninama IMI-ja koje su prešle u vlasništvo Mini Majora. Krajem prošle godine predsjednici Uprave IMI-ja Snježani Čipčić je u nazočnosti izaslanstva iz Turkmenistana uručen certifikat za proizvodnju halal hrane čija je proizvodnja najavljena za početak ove godine. I kada se činilo da su ambiciozni planovi pred ostvarenjem, uslijedili su novi problemi zbog kojih je blokiran račun poduzeća. Zaposlenicima su zbog toga kasnile plaće, ionako na minimalnoj razini. Od Sber banke uzimaju se zatim milijuni eura kredita. Zbog obveza prema bankama, financijskim institucijama i zaposlenicima većim od šest milijuna kuna poslovodstvo je u veljači ove godine pokušalo naći izlaz u predstečajnoj nagodbi. No to je ostalo samo na želji. Zbog nedostavljanja nužne dokumentacije Nagodbeno vijeće 16. travnja odbacilo je prijedlog za nagodbu navodeći da postoje uvjeti za stečaj za koji je prijedlog podnijela Fina.

Ubrzo nakon toga otvara se stečajni postupak tijekom kojeg će se utvrditi obveze i sudbina tvrtke, no već sada u Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji govore da samo dugovi prema zaposlenicima iznose oko dva milijuna kuna. Rijetko tko vjeruje u nastavak poslovanja u Ivancu jer je tvrtka Mini Major, nakon što je na sebe prenijela imovinu i tržišne marke, od veljače prošle godine na ime najamnine za korištenje proizvodnih hala naplaćivala IMI-ju 1,3 milijuna kuna mjesečno (bez PDV-a), što zacijelo nije pripomoglo stabiliziranju poslovanja mesne industrije, nego njezinom gašenju.