ŠIRENJE CARSTVA

Boris Mikšić otvorio istraživački centar na Floridi

19.05.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Boris Mikšić, nesuđeni predsjednika Hrvatske i uspješni poduzetnik, proširio je svoje poslovno carstvo otvaranjem istraživačkog centra na Floridi

Novi kampus Mikšićeve tvrtke Cortec nalazi se u modernom industrijskom parku, Parkland Centre, u blizini međunarodne zračne luke Sarasota – Bradenton. Unutar 3.600 m2 tehnološko-istraživačkog centra smješteni su uredi, proizvodna hala te dva laboratorija

Cortec Biotehnology Campus opremljen je najsuvremenijim pogonima za proizvodnju Cortecovih antikorozivnih premaza te proizvoda za čišćenje i bioremedijaciju. Poseban dio prostora namijenjen je skladištenju i otpremi Cortecovih proizvoda na bazi vode podložnima smrzavanju, koji se tijekom zimske sezone nisu mogli otpremati iz Cortecovih skladišta u Minnesoti i Wisconsinu.

Glavni proizvodi Mikšićeve kompanije Cortec su sredstva za zaštitu od korozije. Najveći je svjetski  proizvođač hlapljivih inhibitora korozije (VpCI - Vapor phase Corrosion Inhibitor) i migrirajućih inhibitora korozije (MCI – Migratory Corrosion Inhibitor).

Nakon ovoga širenja na Floridi, Cortec Corporation raspolaže sa 40.000 m2 prostora podijeljenog na Korporativni Tehnički Centar u St. Paulu u Minnesoti te šest tvornica od kojih su dvije izvan SAD-a - jedna u Kanadi, a druga u Hrvatskoj.

Mikšićeva tvornica u Hrvatskoj EcoCortec, smještena u Belom Manastiru, proizvodi biorazgradivu ambalažu na bazi originalne tehnologije.

U prošloj je godini ostvarila prihod od 15,4 milijuna kuna što je 9,7 posto manje nego 2012. Istovremeno, zabilježila je rast dobiti za 13,4 posto na 1,22 milijuna kuna. Zapošljava 22 djelatnika te oko 95 posto proizvodnje izvozi u europske zemlje i Kinu.