OTVORENA 21. VINISTRA

Malvazija i teran bit će najjači istarski aduti za Europu

09.05.2014 u 18:44

Bionic
Reading

Na Dan Europe u porečkoj dvorani Žatiki svečano je otvorena 21. Vinistra – izložba vina i vinogradarske opreme. Kako je istaknuo Ivica Matošević, predsjednik istoimene udruge u čijoj se organizaciji već dva desetljeća u Hrvatskoj održava ova regionalna manifestacija, no po prvi put u EU, Vinistra je dosegla i u američkim pojmovima punoljetnost, pa može sada i u svijet

'Vinistra je postala jedan veliki izlog najboljeg što se u Istri proizvelo u zadnjih godinu dana, mjesto gdje ponosno pokazujemo naše posebnosti upravo onako kako svijet danas i traži', kazao je Matošević, istaknuvši da je Vinistra već odavno nadišla regionalni karakter. Poručio je da će malvazija i teran i nadalje biti najjači istarski aduti na novom europskom tržištu te podsjetio prisutne predstavnike vlasti, kao i sadašnje i buduće europarlamentarce, da vinari i dalje nestrpljivo očekuju rješenje problema s nazivom Teran.

'Vino Teran pripada višestoljetnoj kulturnoj baštini ovoga kraja i prepoznatljivom dijelu identiteta kojeg se nitko neće odreći', kazao je Matošević, naglasivši da su za Vinistru ključne prepoznatljivost i kvaliteta.

Ministar turizma Darko Lorencin čestitao je i zahvalio vinarima, ali i svima onima koji su poticali i doprinijeli da Vinistra, koja odavno nije samo jedan dan druženja uz vino, nego mnogo više, opstane 21 godinu, i to svake godine sve bolja.

'Došli smo do toga da je u Istri Vinistra svaki dan, a svaki dan nam je drag kad možemo biti uz malvaziju i teran, a Vinistra je u biti samo postala jedan dan kad se sve to potvrđuje, kad se letvica izdiže prema gore', poručio je ministar Lorencin okupljenim posjetiteljima, među kojima su bili bivši župan i kandidat za EU parlament Ivan Jakovčić, HDZ-ov kandidat za EU parlament Andrej Plenković, predsjednici regija Koruške i Veneta, veleposlanici Italije i Austrije, saborski zastupnici te gradonačelnici istarskih i hrvatskih gradova.

'Treći put kao resorni ministar dolazim na Vinistru i ne mogu sakriti ponos i zadovoljstvo na vrhunski organiziranoj vinskoj manifestaciji koja je odavna prerasla regionalne granice i dobro se pozicionirala na karti vinskih sajmova Europe. Vinistra se u ovoj regiji živi kroz cijelu godinu, a ovo je samo odlična prilika da vidimo gdje smo stvarno u vrhunskoj kvaliteti koja se izlaže i pokažemo kroz panele, susrete, razmjene iskustva važnost ovakvih manifestacija', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Napomenuo je kako u pogledu toga kako su se trošile potpore i subvencije zadnjih desetak godina ne može biti potpuno zadovoljan, jer gotovo pedeset milijuna je ostalo neiskorišteno. Iskoristivost se povećala pa tako je lani iznosila 80 posto, a očekuje da će ove godine biti stopostotna.

'Program ruralnog razvoja je nova šansa za sve naše poljoprivredne proizvođače. Za sektor vinarstva je jako važna nacionalna omotnica za sektor vina, koja je teška gotovo 12 milijuna eura te će kroz tri mjere, koje će biti na raspolaganju našim vinarima, dati mogućnost da ta sredstva iz EU proračuna iskoristimo na najbolji mogući način', poručio je Jakovina, pojasnivši kako se radi o mjerama: ulaganja u marketing vina, promocije na trećim tržištima i restrukturiranju vinograda.

'Na prvi natječaj koji smo raspisali već u veljači ove godine stiglo je 85 projekata u ukupnoj vrijednosti od 95 milijuna kuna, a idući set natječaja je već u pripremi. Velik izazov je ispred nas i trebamo iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju', kazao je ministar Jakovina, uputivši čestitke izlagačima, kojih je 120, i svim laureatima.