MEĐUNARODNA STUDIJA

Zemlje istočne Azije imaju najbolje obrazovanje

08.05.2014 u 12:28

Bionic
Reading

Najbolji obrazovni sustav ima Južna Koreja, a u vrhu ljestvice top 20 nalaze se još tri istočnoazijske zemlje – Japan, Singapur i Hong Kong, pokazuju rezultati velike međunarodne studije

Learning Curve Indeks sastavila je britanska obrazovna i izdavačka tvrtka Pearson na temelju nacionalnih podataka i međunarodnih istraživanja o kognitivnoj sposobnosti i obrazovnim postignućima učenika.

Indeks uključuje podatke o obrazovanju te rezultate međunarodnih testiranja.

U izvještaju se naglašava da uspjeh azijskih zemalja odražava kulturu u kojoj su nastavnici i škole vrlo cijenjeni i u kojoj 'učitelji, učenici i roditelji zajedno preuzimaju odgovornost za kvalitetu obrazovanja'.

Najviše rangirane europske zemlje su Finska i Velika Britanija na petom i šestom mjestu ljestvice. Najslabiji obrazovni sustav ima Grčka, a na dnu tablice našle su se i Indonezija, Meksiko i Brazil. Hrvatska nije bila uključena u istraživanje.

John Fallon, izvršni direktor tvrtke Pearson, ističe da izvješće pokazuje snažnu vezu između poboljšane razine obrazovanja i osposobljavanja i gospodarskog rasta.

Zemlje koje zaostaju trebale bi iskoristi prednosti azijskih sustava obrazovanja, smatra Pearson.