PREDVIĐANJE STRUČNJAKA

'Lalovac je sretan čovjek, sljedeći ministar će morati platiti ceh'

07.05.2014 u 12:26

Bionic
Reading

'Prvi veliki zadatak novog ministra financija Borisa Lalovca bit će zaduživanje kako bi se otplatili krediti HAC-a koji stižu na naplatu krajem svibnja. Uz to mora posložiti svoj tim u ministarstvu, imenovati pomoćnike te izabrati novog ravnatelja Porezne uprave', kaže Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta

Općenito analitičari ne očekuju da će Lalovac ići u radikalne promjene fiskalne politike, bilo s prihodovne ili rashodovne strane.

Slaže se s tim i Lovrinčević koji smatra kako za neke veće rezove u mandatu ove Vlade više nema vremena.

'Jednostavno je prekasno i stvari samo tehnički treba privesti kraju. Ali Boris Lalovac je sretan čovjek, jer će tek sljedeći ministar financija morati platiti ceh', ističe Lovrinčević.


Pod tim 'plaćanjem ceha' Lovrinčević misli na trenutak kad će Hrvatska morati priznati kako ne može više vraćati svoje dugove te će biti prinuđena zatražiti pomoć.

On očekuje da će do toga doći čim centralne banke SAD-a i EU-a završe s umjetnim održavanjem niskih kamatnih stopa što će drastično otežati Hrvatskoj otplatu javnoga duga.

'Hrvatska trenutačno živi na valu lažnog jeftinog novca. Kad se podignu kamatne stope, dolazi do učinka snowballa. Sve učinke fiskalne konsolidacije, sve što uštedite pojedu kamatne stope. Mislim da će se kraj mandata ove Vlade, a tako i Lalovca, poklopiti upravo s krajem tih lažnih kamatnih stopa', predviđa Lovrinčević.

Velik uspjeh novog ministra financija bio bi, ističe, kad bi uspio smanjiti ogromnu poreznu neizvjesnost koja je nastala učestalim promjenama poreznog sustava za vrijeme 'šefovanja' Slavka Linića.

'Lalovac bi trebao javnosti objasniti cijeli porezni paket. Točno reći koji su okviri i dinamika uvođenja novih poreza, koji će biti pragovi, stope. Što se porezima želi postići. Time bi značajno umirio tržište i poslao pozitivnu poruku investitorima', mišljenja je Lovrinčević.

Kad je riječ o predstečajnim nagodbama koje su Linića, barem prema tvrdnjama premijera Zorana Milanovića, i koštale fotelje, Lovričević se zalaže za njihovu reviziju.