EUROPSKI FONDOVI

Grčić: Vlada je povukla tri puta više sredstava od HDZ-a

23.04.2014 u 21:45

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić odbacio je danas prozivke iz HDZ-a da Hrvatska nedovoljno povlači sredstva iz europskih fondova, poručivši da je aktualna Vlada u odnosu na prethodnu HDZ-ovu, utrostručila iznos iskorištenih i krajnje isplaćenih sredstava Hrvatskoj.

'Mi smo u odnosu na prethodnu, HDZ-ovu vladu, podignuli ugovorenost sredstava za 150 posto, a isplaćenost, odnosno realizirane projekte, preko 200 posto. Znači tri puta smo zapravo povećali iznos iskorištenih i krajnje isplaćenih sredstava Hrvatskoj', izjavio je Grčić novinarima, komentirajući ocjenu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da Vlada ne iskorištava novce iz fondova EU.

To je kriva informacija i dezinformacija koja se ponavlja, dodao je Grčić u izjavi nakon sastanka u Banskim dvorima, održanog na inicijativu prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, na kojem se razgovaralo o tome što država još treba i može napraviti kako bi privukla investitore.

Grčić dodaje da su u tijeku i javne nabave za 450 milijuna eura vrijedne projekte. 'Znači, za par tjedana ili mjeseci ćemo ugovoriti te projekte i realizirati ih na terenu. Dakle, kompletnu alokaciju za 2013. smo već pokrili i to vam dovoljno govori', poručio je.

Najavio je i da će idući tjedan na sjednici Vlade biti 'set projekata od 8,5 milijardi kuna' koji bi, kako je rekao, trebali pokriti alokaciju za 2014. 'Znači u ničemu ne kasnimo, dapače, imamo pripremljene projekte i to će se vrlo brzo vidjeti', istaknuo je.

Govoreći o samom sastanku, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kazala je kako je definiran cijeli niz prijedloga u četiri kategorije, no nije htjela iznositi pojedinosti, jer najprije o tome treba izvijestiti premijera Zorana Milanovića.

Prijedlozi u ovom trenutku nisu u fazi da o njima možemo izvjestiti javnost jer ih prvo treba finalizirati na papiru te ih prihvatiti premijer, rekla je.

Dvoje potpredsjednika kratko je objasnilo da je riječ o prijedlozima vezanima uz fiskalnu politiku, projekte koji su u tijeku, poslovnu klimu i promociju, a na pitanje novinara Grčić je potvrdio da u sljedeće dvije godine ne bi trebalo biti novih poreza.