PRESKUPO IM JE

HDZ zasad odustaje od podvodnih tunela

22.04.2014 u 17:16

Bionic
Reading

Među velikim investicijskim projektima koje će HDZ sutra predstaviti na forumu 'Investicijski potencijali Hrvatske' ipak se neće naći projekt podvodnih tunela. U HDZ-u su, kaže Domagoj Ivan Milošević, svjesni financijskih ograničenja u državi te stoga moraju postaviti prioritete

Po svemu sudeći, HDZ je zasad odustao od projekta podvodnih tunela, osim što je za sutrašnju konferenciju posvećenu investicijama samo ovlaš spomenut tunel Zadar - Ugljan. Dalo se to danas iščitati iz riječi jednog od HDZ-ovih gospodarskih stratega, Domagoja Ivana Miloševića.

HDZ je duboko svjestan problema u kojima se zemlja nalazi, za razliku od aktualne vlade. To znači da smo svjesni i ograničenja u financiranju, pa i nekih projekata o kojima će sutra biti govora, iako neće biti govora o podvodnim tunelima. Država ima vrlo ograničenu mogućnost financiranja i trebat će se napregnuti i za iznaći sredstva za sufinanciranje. Znamo koja su nam ograničenja i znat ćemo postaviti prioritete za Hrvatsku i sutra ćemo se orijentirati na to što najbrže može omogućiti privatnom sektoru da krene naprijed i promijeni trend zapošljavanja', kazao je na press konferenciji Milošević

Stoga će se HDZ sutra fokusirati na neke druge projekte za koje planiraju financiranje iz europskih fondova ili kroz privatni kapital.

'O nekim projektima govorimo zadnjih godinu i pol dana, jedan od njih je i nizinska pruga. Napokon bi aktualna vlada trebala shvatiti da bez moderne nizinske pruge luka Rijeka ne može postati europski konkurentna luka, a to stavlja Hrvatsku na kartu svijeta. Tu je i luka Vukovar s obzirom na kanal Dunav - Sava. Kanal Dunav - Sava nije mala investicija, međutim ima dvojaku funkciju – s jedne strane govorimo o prometnom povezivanju, ali s druge strane govorimo i da kanal mora omogućiti da se deseci tisuća hektara navodnjavaju. Sutra će kolege govoriti o poljoprivredi, a moderne poljoprivrede nema bez hidromelioracije, i navodnjavanja i odvodnje. Tu smo na samom europskom dnu', kazao je Milošević.

S obzirom na to da je Milošević govorio da će se HDZ fokusirati na projekte koji mogu što brže omogućiti privatnom sektoru da se pokrene, novinari su upitali koji su to, budući da je teško povjerovati da se taj cilj može ostvariti kroz nizinsku prugu.

'Za odgovor na to moramo sagledati svaki projekt ekonomski, a za to će trebati malo vremena. Svaki projekt zahtijeva ozbiljnu ekonomsku analizu da bi se razmotrilo ulazak u takvu investiciju', kazao je predsjednik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković.

Na sutrašnjoj konferenciji bit će riječi i o kratkoročnim mjerama u okviru panela na kojem će se govoriti zašto Hrvatska nije interesantna za investiranje, a progovorit će se i o reformi državne administracije. 'Bez obzira, spojnici, tuneli, nespojnici, mi imamo generalno problem da smo izrazito zakomplicirali našu administraciju i naše procese, da smo ekstra regulirani i da se više rijetko tko lako snalazi u šumi propisa. Nema suvisle komunikacije socijalnih partnera, pogotovo poslodavaca i države', poručio je Milošević.

S obzirom na to da su se nizinska pruga i projekt navodnjavanja spominjali i za bivše HDZ-ove vlade, novinari su Miloševića upitali zašto se to tada nije realiziralo. Kako je objasnio, i tada je bilo ograničenja za financiranje, a kao drugo, Hrvatska je u međuvremenu postala punopravna članica Europske unije.

'Ključno je to što su završeni pregovori, i to ne samo zbog činjenice da nakon 1. srpnja Hrvatska ima pristup EU fondovima. Nismo više u situaciji da se isključivo grade autoceste na dugove, nego se, primjerice, za željeznice iz EU fondova može dobiti do 85 posto financiranja. Drugo, danas smo punopravna članica EU-a i svaki taj projekt isključivo na dugi rok može biti isplativ s međunarodnim partnerima i nudi sasvim novu perspektivu za ulaganje i pokretanje privatnog sektora', rekao je Milošević.

Na novinarsku opasku da HDZ uglavnom govori o projektima na dugi rok, a ne nudi rješenja za, npr. prekomjerni deficit, Milošević je poručio kako to nije točno.

'Aktualna vlada preuzela je upravljanje državom nakon što smo dva kvartala ostvarili gospodarski rast i zatekla je državu sa završenim pregovorima s EU-om. Mi ćemo biti fenomen u povijesti Unije jer smo vjerojatno jedina zemlja kojoj su neposredno nakon ulaska rasle kamate, a padale investicije, drugdje se dešavalo suprotno. Nije bilo nijednog razloga da se 2014. hrvatsko gospodarstvo i građani nalaze u situaciji u kojoj jesmo. To smo neprekidno govorili, da se povećanjem poreza i neprekidnim zavlačenjem ruke u džep građana, bez reformi, ne može ostvariti gospodarski rast. I to se danas dešava. Rješenje za prekomjerni deficit isključivo je gospodarski rast, a za to je aktualna vlada nesposobna', zaključio je Milošević.
327774,326268,324934,323010