ZBOG NESAVJESNE INE?

Sljedeće godine pojeftinjuje plin za građane

19.04.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je da bi sljedeće godine građani mogli plaćati jeftiniji plin. To očekuje kao rezultat nesavjesnog poslovanja Ine kada je u pitanju prodaja plina iz podzemnog skladišta Okoli

Iz Ine kažu da je Vlada svojim potezima njihovoj tvrtki Prirodni plin nanijela gubitke od 190 milijuna kuna, dok ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak optužuje, pišehrt.hr, čelnike te naftne kompanije za neodgovorno ponašanje, ali i najavljuje jeftiniji plin za građane.

'Očekujem da će kalkulacije koje su postignute štetnom odlukom Ine i nesavjesnim poslovanjem Ine rezultirati pozitivnom posljedicom za hrvatske građane, a to je da će sljedeće godine, barem dijelom, biti jeftiniji plin', poručio je Vrdoljak i dodao da će o tome konačnu odluku donijeti regulatorna tijela, to jest HERA.

Vrdoljak kaže da ako je netko upravljao tvrtkom na nesavjestan način i ne javi se za zakup skladišnih kapaciteta na profesionalan i odgovoran način, nego dopusti da mu konkurencija uzme skladište i tako dovede tvrtku u gubitak, onda drugi najveći dioničar može u najmanju ruku postaviti pitanje kako se to dogodilo i tko je odgovoran. 'Ako se izgubilo 150 ili 200 milijuna kuna, onda je oko 100 milijuna kuna štete za Republiku Hrvatsku, 44-postotnog dioničara Ine', rekao je Vrdoljak te najavio da će pozvati na odgovornost one koji su odgovorni i koji nesavjesno posluju.

Prema neslužbenim informacijama HRT-a, HEP je na aukciji plina, koji Prirodni plin nije povukao iz skladišta Okoli, kupio 105 milijuna prostornih metara plina po 60 lipa za prostorni metar, a smije ga građanima prodati po reguliranoj cijeni od 2,20 kuna. Tako će ostvariti dodatnu dobit, koja je zabranjena u reguliranoj djelatnosti s obzirom na 3. energetski paket EU-a. Upravo stoga, kada HEP prikaže svoje poslovne rezultate, očekuje se snižavanje cijena. No ono, prema očekivanju resornog ministarstva, ne bi trebalo biti pretjerano veliko jer je ukupna potrošnja plina u kućanstvima 700 milijuna kubičnih metara godišnje, pa će, dakle, HEP preostalih oko 600 milijuna kubičnih metara kupiti od Ine iz domaće proizvodnje po 1,75 kuna, a razliku do 2,20 kuna HERA priznaje kao poslovni trošak.

Opširnije pročitajte OVDJE.