UPOZORENJE POSLODAVACA

Nova opterećenja ugrožavaju investicije

11.04.2014 u 19:33

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca oštro je reagirala na najave uvođenja novih fiskalnih davanja koja bi opteretila gospodarstvo. Rast naknade na usluge pokretnih komunikacija dugoročno bi rezultirao ozbiljnim padom investicijskog potencijala u telekom industriji, dok bi uvođenje novih trošarina na gorivo imalo nesagledive posljedice za gospodarstvo i građanstvo, poručuju poslodavci

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) apelira na Vladu da se pri kreiranju daljnjih mjera za uravnoteženje proračuna i smanjenje proračunskog deficita snažnije usmjeri na rashodovnu stranu i smanjivanje troškova države. U uvjetima ionako prevelike opterećenosti gospodarstva poreznim i neporeznim davanjima te općenito vrlo visokih troškova poslovanja, kao i niske kupovne moći građana najava uvođenja novih trošarina za goriva i telekomunikacijske usluge izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Uvođenje trošarina na gorivo izravno će utjecati na novo povećanje troškova poslovanja i na daljnje urušavanje standarda građana, što će imati izravne negativne posljedice na ukupna gospodarska kretanja. Dodatno, najava rasta naknada na telekomunikacijske usluge još je jedan primjer izrazite nesigurnosti i nepredvidljivosti hrvatskog tržišta te nepovoljnih uvjeta za investicije i poslovanje.


Naime, u slučaju ponovnog razmatranja uvođenja posebne naknade na usluge telekom operatera u pitanje neće doći samo nastavak planiranih investicija definiranih Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa u RH u razdoblju od 2012. do 2015. godine te dostizanje ciljeva Digitalne agende za Europu koja obvezuje RH kao članicu EU, već će u pitanje doći opstojnost brojnih tvrtki iz ICT sektora koje su već sada izravno uključene u provođenje aktivnosti definiranih Strategijom i Digitalnom agendom, i to kroz model razvoja elektroničkih, tehničkih pretpostavki i poslovnih rješenja za realizaciju projekata financiranih od strane telekoma u Republici Hrvatskoj.

'Izrazita nesigurnost i nepredvidljivost uvjeta poslovanja te promjena uvjeta doslovce od danas do sutra jedne su od glavnih prepreka za nova ulaganja i privlačenje investitora. Poslodavce se proziva da ne investiraju, a osnova za svako ulaganje je stabilnost okruženja koje u Hrvatskoj nema. Nedavno je opet povećan zdravstveni doprinos za dva posto, sada se najavljuju nove trošarine na gorivo i telekomunikacijske usluge.

Govorimo o milijunskim investicijama koje su u tijeku. Kakvu točno poruku šaljemo poduzetnicima i potencijalnim investitorima? Ponavlja se priča s tvrtkama koje su u industrijskoj strategiji prepoznate kao pokretači rasta, poput farmaceutske industrije, kojima se kontinuirano nameću novi troškovi, odnosno smanjenje cijena usluga, a istovremeno očekuje rast, investicije i dodatna zapošljavanja. Fiskalna konsolidacija, gospodarski oporavak, investicije i rast zaposlenosti te poboljšanje kvalitete života hrvatskih građana moguće je samo uz odlučnu i sveobuhvatnu provedbu reformi. U reforme svi zajedno moramo krenuti odmah, bez imalo oklijevanja, jer je već izgubljeno previše vremena i posljedice su preteške', poručio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP kao socijalni partner Vlade smatra nužnim pozvati Vladu i nadležna državna tijela da u cilju stvaranja konkurentnijeg gospodarstva i društva zauzme aktivnu ulogu u stvaranju poduzetničke klime te odustane od dodatnih naknada koje će zasigurno onemogućiti aktivno sudjelovanje ključnih industrija u planiranim gospodarski značajnim projektima.