NOVO STEZANJE REMENA

Evo kako će Linić do 1,3 milijarde kuna

09.04.2014 u 20:03

Bionic
Reading

'Rezat će se se milijarda i 300 milijuna kuna - 700 milijuna na prihodima i ušteda od 600 na rashodima', poručio je ministar Slavko Linić najavljujući mjere smanjenja deficita za dodatnih 0,4 posto BDP-a, javlja RTL. Europska komisija preporučila je smanjenje deficita u ovoj godini za 2,3 posto BDP-a

'Prilagodba od 1,9 posto je bila prvi dio, proveden kroz rebalans, sutra će Vlada donijeti i daljnjih 0,4 posto, što znači da će preporuke od 2,3 posto biti ispoštovane', rekao je Linić.

Uži kabinet već je odobrio grubi plan novog smanjenja deficita. RTL neslužbeno doznaje da će Vlada prije svega rezati na subvencijama oko 350 milijuna kuna, a za 250 milijuna kuna smanjit će se investicije u cestogradnju.

Kad je riječ o prihodovnoj strani, država će pokušati popuniti blagajnu prije svega dizanjem trošarina na gorivo, oko 350 milijuna kuna, a još toliko očekuje od uvođenja naknade za mobilnu telefoniju telekomunikacijskim tvrtkama.

Naravno, za očekivati je da će tvrtke koje se bave telekomunikacijama i prodajom goriva barem dio svojih novih troškova pokušati namiriti povećanjem cijena tih proizvoda svojim krajnjim korisnicima, odnosno, građanima.

Vlada bi ove mjere trebala usvojiti na sjednici idućeg tjedna, očekuje se da bi ovim potezima Bruxelles trebao biti zadovoljan, izvijestio je RTL.

Linić je, podsjetimo, neizravno potvrdio da su među dodatnim mjerama štednje i rezanja plaća zaposlenika i poslovodstava javnih poduzeća.

'Željeli smo da se problem prekomjernog deficita i krize ne odnosi samo na djelatnike u javnim i državnim službama već da to prenesemo i na ona trgovačka društva koja imaju monopolni položaj, dakle posebni status. Odnosi se to na plaće menadžmenta, ali i na trošenje, na plaće i na kolektivne ugovore', izjavio je Linić.

Istovremeno, potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da će se smanjenje plaća odnositi samo na menadžment.

'Što se tiče menadžera u javnim tvrtkama, njihove plaće su regulirane odlukom da ne mogu biti veće od plaća ministara, a ako plaće ministara i drugih dužnosnika idu šest posto dolje, onda je jasno da se i plaće menadžera u javnim tvrtkama tome moraju prilagoditi', izjavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Istaknuo je da za ostale zaposlene nema najave smanjenja plaća te kako više nema zapošljavanja novih ljudi u javnim tvrtkama.

'Sutra potpisujem dokument o zabrani zapošljavanja u tim tvrtkama bez nadzornih odbora i bez opravdanog obrazloženja zašto zaposliti nove ljude', rekao je Grčić u Novskoj, gdje je bio na predstavljanju projekata i dokumentacije potrebne za unapređenje i obnovu željezničke pruge Dugo Selo-Novska, druga i treća faza.