NEZADOVOLJAN PREGOVORIMA

Milanović traži hitan sastanak s Mađarima oko Ine

08.04.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović nezadovoljan je procesom pregovora između Vlade RH i mađarskog MOL-a oko Ine, piše Jutarnji list

On je procijenio, pogotovo nakon prekjučerašnjeg javnog istupa šefa MOL-a Zsolta Hernadija, da treba što prije pronaći način da Ina uspješno funkcionira u interesu Hrvatske.

Taj kompromis Milanović će pokušati postići bez obzira na moguće otpore iz HNS-a koji je, podjelom odgovornosti i resora u koalicijskoj Vladi, zadužio sektor energetike i u najvećoj mjeri kontrolira, usmjerava i vodi pregovore s mađarskim suvlasnicima hrvatske naftne kompanije.


Tekst u cjelosti pročitajte ovdje

Inače u intervju za RTL predsjednik Uprave MOL-a Hernádi naveo je uvjete pod kojim bi Mađari i dalje ostali partner u Ini.

'Mi smo vladi rekli: ako su naši pogledi na problem toliko suprotni, neka vlada otkupi INA-u od nas. Mi smo to ponudili hrvatsku vladu. Jer stvar neće funkcionirati na način ako hrvatska vlada kaže: oduzet ću od tebe mogućnosti rasta. Ta uzela je licence od nas. Ako kaže: zakočit ću te regulativama. Ta HEP je odabrala da bude veletrgovac plinom. Uzela je od INA-e i pritišće cijene po kojima predajemo plin, a kojima bi INA mogla zaraditi od eksploatacije plina. Ne zbog Hrvata, ne zbog Mađara, ne zbog toga što smo mi potencijalni konkurenti jedni drugih: tržište je smanjeno iz razloga što je to trend u sektoru. A protiv toga ne možemo. U tom trendu u sektoru, u tom okruženju, mislite li da bi INA mogla imati vlasnika koji bi rekao: recite što želite, hoćete li da istovremeno razvijamo dvije rafinerije, uložimo u njih novac koji želite kako bismo ih podigli na razinu koju je netko zamislio, a da pored toga uljepšamo i benzinske pumpe, napravimo sve… O, da, od toga nećemo profitirati? Pa koji bi investitor to napravio? To nije pitanje MOL-a. Mislim da bi hrvatska vlada trebala promijeniti pristup po tom pitanju. Hrvatska vlada bi se trebala spustiti na zemlju i pogledati realnosti. Pogledati što se može učiniti, jer mi smo u tomu partner, a što je što se ne može učiniti. No ako hrvatska vlada kaže: jednom rukom oduzimam od tebe mogućnost rasta u Hrvatskoj, drugom rukom ti pak naređujem da ti sve to moraš napraviti, ja za to kažem kako mi u tome sigurno nećemo biti partneri' rekao je Hernádi.

Istaknuo je kako će MOL ostati u INA-i ako regulatorno okruženje bude 'trajno pozitivno i predvidljivo' te se požalio kako se pregovori s hrvatskom Vladom odvijaju 'zapanjujuće sporo'

'Kada smo odlučili o ubrzanju pregovora, to je bilo na sastanku u siječnju, da je to bio naš zadnji pregovarački dan s hrvatskom vladom i otada nismo imali pregovore s hrvatskom vladom. To nije tempo kojim se u poslovnom svijetu išta može postići', rekao je Hernádi.