APEL VLADI

Poslodavci i sindikati traže više novca za razminiranje

01.04.2014 u 14:49

Bionic
Reading

HUP-Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja i predstavnici Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja potpisali su privremeni Kolektivni ugovor za djelatnost humanitarnog razminiranja

Kolektivni ugovor i pripadajući sporazum potpisan je u prijelaznom razdoblju od tri mjeseca u kojem će se zajedničkim aktivnostima nastojati stvoriti preduvjeti za potpisivanje dugoročnog Kolektivnog ugovora.

Potpisom privremenog Kolektivnog ugovora pirotehničari su zadržali bruto plaću od 13.000 kn kada se radi puni radni mjesec, odnosno 3.300 kn bruto kada se cijeli mjesec ne radi.

Budući da je Vlada Republike Hrvatske naručitelj poslova razminiranja, sredstva kojima se raspolaže su ograničena, a tvrtke koje se bave razminiranjem rade na granici održivog poslovanja. Zajedničkim naporima poslodavci i sindikati zalagat će se za stvaranje održivih uvjeta rada te daljnjih ulaganja u poslove humanitarnog razminiranja u cilju povećanja sigurnosti građana, ali i održavanja postojeće zaposlenosti i kvalitete zaštite radnika angažiranih na tim poslovima.

Poslodavci i sindikati zajedno će tražiti izdvajanje većih sredstva iz državnog proračuna za humanitarno razminiranje, otvaranje mogućnosti korištenja plavog dizela na poslovima razminiranja i analizirati mogućnosti smanjenja ukupnih troškova poslovanja.