TRAGIČNI ODLAZAK BROKERA

Marijan Palić - čovjek koji je želio prodati burzu

25.03.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Tragično preminuli broker Marijan Palić bio je jedan od glavnih protagonista hrvatske financijske scene u posljednjih dvadeset godina

Palić je karijeru počeo u Zagrebačkoj banci ranih devedestih, a 1996. zajedno sa Michaelom Glazerom i Nenadom Pavletićem osniva Auctor, jednu od najznačajnijih privatnih brokerskih kuća u Hrvatskoj.

Tijekom idućih nekoliko godina, Auctor je izrastao u jednog od vodećih burzovnih igrača. Tvrtku su kao pouzdanog partnera prepoznali mnogi institucionalni investitori, a osim klasičnih brokerskih poslova, trojica suvlasnika brzo su se dokazala i u složenijim poslovima investicijskog bankarstva. Sudjelovali su u brojnim privatizacijama i izdanjima vrijednosnih papira na burzi.


Široj javnosti Auctor je postao poznat 2007., kada je kupio Hypo Consultants, nekretninski dio posrnulog Hypa. Palić je navodno taj posao odradio za bivšeg direktora Consultantsa Damira Farkaša i Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH-a te još nekoliko njihovih partnera.

Vlastiti kapital Palić je s partnerima uložio u turističku tvrtku Laguna Novigrad kojoj je Auctor i danas većinski vlasnik.

Nakon povlačenja dvojice partnera, 2008. ostaje jedini vlasnik Auctora. Iduće godine, nezadovoljan radom Zagrebačke burze, zajedno s vlasnicima još nekoliko većih brokerskih kuća, smjenjuje tadašnjeg direktora Roberta Motušića te pokreće inicijativu za prodaju burze. Međutim, iako je imao podršku vlasnika preko 50 posto dionica burze, nije uspio realizirati transakciju.

Posljednjih mjeseci bio je angažiran na projektu HTP Korčula u koji je Laguna Novigrad ušla u suradnji s fondom gospodarske suradnje Prosperus. Upravo na poslovnom putu s partnerima iz Prospectusa zadesila ga je tragična sudbina.