MINISTAR LINIĆ

'Nemate pravo na tajne ako želite otpis duga'

06.03.2014 u 10:45

Bionic
Reading

O rebalansu proračuna razgovaralo se u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija gdje su gostovali ministar financija Slavko Linić i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Goran Marić.

Ministar financija Slavko Linić je komentirao jučerašnje izvješće Europske komisije, ističući da se ono ne odnosi na prijedlog proračuna za 2014. 'Jučerašnji istup gospodina Rehna nije bio na prijedlog rebalansa. Komisija se bavi ispitivanjem u zemljama koji imaju prekomjerni deficit. To se radi pet mjeseci i to je završeno, jučer je bio komentar o 17 zemalja EU, među njima i o Hrvatskoj. Tako su jučer govorili o stanju Hrvatske od 2008. do danas. Netko je ta dva izvješća stavio u kontekstu a to nema nikakve veze. Smanjenje u hrvatskom proračunu po ovom prijedlogu rebalansa su - povećanje na prihodovnoj strani 4,8 mlrd i smanjenje 3,7 mlrd. Prema tome, približili smo se brojki od ukupnih efekta od 8 mlrd kuna', pojasnio je Linić u razgovoru za HRT

'Ono što je sporno za EK je povlačenje 2,7 mlrd kuna iz 2. mirovinskog fonda a to su jednokratni priljevi. Smatramo da će nakon toga to zamijeniti novi porezi - na kamatu, za nekretnine a tako imamo platformu za razgovor s EK', smatra Linić.

Što se tiče građana koji imaju blokirane račune i ovrhe i koji očekuju Zakon o osobnom stečaju, Linić je naglasio kako Vlada vodi brigu o dugovima građana da bi im pomogla u tom dijelu. Objasnio je kako je program u izradi, ne radi ga samo Ministarstvo financija jer je to zajednički posao s Ministarstvom pravosuđa. 'Morate imate skrbnika koji će procjenjivati sve pozicije da bi mogao onda i ukazati koliko i što otpisujemo. Modeli su poznati, moramo utvrditi kriterije i bit ćemo spremni negdje u prvom polugodištu', rekao je.

Ministar je naglasio kako postoje veliki problemi s rješavanjem dugova građana. 'Kako riješiti dugove građana kada nemamo sređene zemljišne knjige kada imamo masu tajnih podataka kada tek sada se borimo da uvodimo sve moguće podatke o građanima? Samo kada imamo te podatke možemo govoriti o tome tko ima pravo na otpis dugova i tko nema. Naprosto imamo Hrvatsku koja nije vodila brigu, Hrvatska, u kojoj se je uvijek govorilo da imate pravo na sve tajne a nemate pravo na tajne ako želite otpise', rekao je.

Što se tiče izjave Zorana Milanovića da Hrvatska nije Grčka, premijer smatra da je lakše u tri godine smanjiti deficit a ne u 2014. kada ustanovimo da nam puno toga fali. 'Treba nam ujednačen proces smanjenja', objasnio je.

'Državni proračun je najvažniji dokument države. Ne radimo analizu postojećeg stanja, zanima nas što misli EK i kako smanjiti deficit, ali naši problemi su pretežno kako smanjiti nezaposlenost i povećati ekonomsku aktivnost', izjavio je Marić.