SPREMNI ZA OUTSOURCING

'Na uslužnim djelatnostima uštedjet ćemo Vladi 20 posto'

05.03.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Privatne tvrtke koje se bave održavanjem zgrada, čišćenjem i drugim uslužnim djelatnostima žele se uključiti u proces izdvajanja uslužnih djelatnosti iz dijela javnog i državnog sektora. Uz odgovarajuće uvjete spremne su preuzeti sve zaposlene u tim djelatnostima s njihovim radnim pravima, a Vladi obećavaju višu kvalitetu usluga i uštede na troškovima od 20 posto

'Izdvajanje uslužnih djelatnosti povećava učinkovitost, donosi uštede, nove investicije i daje snažan impuls razvoju uslužnih djelatnosti, i to sve na štetu zaposlenih i kvalitete usluge', naglasila je Ines Vodanović, predsjednica HUP-ove koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti.

Iako od Vlade još nisu dobili konkretne podatke o broju zaposlenih u uslužnim djelatnostima te veličini i strukturi troškova, poslodavci vjeruju da mogu ostvariti znatne uštede bez zadiranja u prava zaposlenih. Najviše prostora za uštede vide u materijalnim troškovima koje bi srezali kroz standardiziranje cijena usluga, javnu nabavu materijala te racionalnije upravljanje.

'Problem nisu plaće. One u uslužnim djelatnostima u realnom sektoru ne odstupaju tako mnogo od javnog sektora', rekla je Vodanović.

Poslodavci se zalažu za talijanski model izdvajanja uslužnih djelatnosti koji je, kako kažu, polučio odlične rezultate. 'U Italiji je postignut sporazum vlade i sindikata o preuzimanju svih zaposlenih i zadržavanju njihovih stečenih prava u razdoblju od pet godina', rekao je Sadmir Hošić, zamjenik predsjednice HUP-ove koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti. Dodao je da su nakon toga u kratkom roku postignute uštede od 20 posto dok je produktivnost rada optimalnijom organizacijom porasla između 40 i 60 posto.

Uz uštede, poslodavci najavljuju višu kvalitetu usluga koju će postići kroz obuku, bolju opremljenost djelatnika te stroge kontrole.

Premda su se u posljednje vrijeme čuli glasovi da se odustaje od outsourcinga poslodavci vjeruju da će Vlada do kraja ovog mjeseca izaći s konkretnim brojkama i stavom 'što će ići, a što neće ići u outsourcing'

U dosadašnjim razgovorima s predstavnicima Vlade razmatran je model koji uključuje postupak pretkvalifikacije, nakon kojeg ustanova sukladno okvirnom ugovoru poziva članicu konzorcija na nadmetanje te sklapa pojedinačni ugovor na pet godina.

Poslodavci se zalažu za to da glavni kriterij za odabir ponuđača bude ekonomski najpovoljnija cijena, a ne najniža cijena.

Petar Lović, predsjednik HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika, naglasio je potrebu kvalitetnog socijalnog dijaloga kako bi se postigao optimalni model izdvajanja. 'Na kraju je Vlada ta koja donosi model i pokreće proces te je na njoj trenutno najveća odgovornost. Mi smo spremni pomoći svojim iskustvom, isticanjem najbolje europske prakse i preuzimanjem odgovornosti za realizaciju izdvajanja u slučaju kvalitetnog postavljanja procesa', zaključio je Lovrić.