PUT U TURKMENISTAN

Uz pomoć Mesića poduzetnici dobili posao vrijedan 10 milijuna eura

28.02.2014 u 17:07

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Gurbangulya Berdimuhamedowa, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić boravio je od 24. do 26. veljače 2014. u posjetu Turkmenistanu.

Mesićevoj delegaciji pridružili su se predsjednik Predsjedništva CSEBA-e Mario Rendulić i manja skupina hrvatskih gospodarstvenika, ističe se u priopćenju.

Dogovoreno je da će CSEBA (Chinese Southeast European Business Association) raditi na promociji Turkmenistana u svim državama regije u kojoj Asocijacija djeluje. Razgovaralo se o znanstvenoj suradnji, razmjeni znanja i studenata, a posebno o suradnji u zdravstvu.

Turkmenistan je izrazio interes za dragocjena iskustva hrvatskih liječnika u području transplantacije organa, a posebno jetre.

Za suradnju sa CSEBA-om interes su iskazali i predstavnici Unije poduzetnika, čije su članice sve turkmenistanske tvrtke.

Mesićevoj delegaciji pridružili su se predstavnici tvrtki Agens (vrijednosni papiri i sigurnosne etikete), Brana (upravljanje vodama), Klimaoprema (klimatizacija i ventilacija), Tvin (namještaj), Kamen (ukrasni kamen i mramor), Monter – strojarske montaže (naftna i plinska postrojenja) i Uljanik (brodogradilište).

Boravak hrvatskih gospodarstvenika u delegaciji s Mesićem i Rendulićem dao je i prve rezultate.

Jedna od tvrtki koja je dogovorila poslove je Agens, tvrtka specijalizirana za tiskanje vrijednosnih papira. Agensovi hardverski i softverski sustavi izrade vrijednosnih papira već su implementirani u šest država.

'Prezentirali smo revolucionarni sistem koji omogućava kontrolu lijekova u državi. Riječ je o softveru i hardveru. Pomoću tog sustava, u svakom se trenutku može znati gdje se koji lijek nalazi u čitavoj Republici Turkmenistanu, kao i odakle je taj lijek došao. Time se praktički ubija crno tržište lijekova. Posao je vrijedan oko 10 milijuna eura', kaže Toni Bošnjak, menadžer Agensa.

'Naš je sustav podržala Europska unija, jer EU od 1. siječnja 2016. propisuje da sve farmaceutske tvrtke moraju imati sustav kakav je naš, ili sličan', objašnjava Bošnjak.