PET KANDIDATA

I Varteks zainteresiran za kupnju Čateksa

27.02.2014 u 15:24

Bionic
Reading

U Varteksu, nakon što su iskazali dobit od 69 milijuna kuna zahvaljujući otpisu gotovo 200 milijuna kuna državnih potraživanja te prodaji imovine, razmišljaju o kupnji dionica Čateksa, čakovečke tekstilne tvrtke za koju su zainteresirane domaće i strane tvrtke

'Mnogi razmišljaju o kupnji dionica Čateksa, ali prvo treba platiti jamčevinu', kaže Želimir Uršulin, stečajni upravitelj MTČ-a Tvornice čarapa koja prodaje 82.973 dionica Čateksa, što je nešto više od trećine ukupnog broja.

Uz Varteks, među zainteresiranim kupcima dionica Čateksa su domaće tvrtke Hemko i VIS, kao i dvije strane tvrtke: Apogea i SAFF. Potonja češka tvrtka malim je dioničarima Čateksa ovih dana dala ponudu za kupnju po cijeni od 100 kuna za dionicu, a koliko će ponuditi za dionice u vlasništvu MTČ-a Tvornice čarapa, bit će poznato u petak kada će se otvarati ponude i utvrditi njihov kupac.

Poslovanje Varteksa, koje je naglo živnulo nakon predstečajne nagodbe, izaziva pozornost čak i na političkoj sceni. Tako se o oglasio varaždinski HDZ koji ne dovodi u pitanje opravdanost i svrhu provođenja predstečajne nagodbe u varaždinskoj tekstilnoj tvrtci, ali isto tako upozorava da je lani ostvarila dobit u iznosu od gotovo 66 milijuna kuna.

'Varteks je iskazao ostvarenu dobit, dok je s druge strane državu – porezne obveznike te ostale vjerovnike stavio pred gotov čin, ishodivši djelomičan otpis potraživanja u procesu predstečajne nagodbe. Samo da podsjetimo, država je otpisala oko 270 milijuna kuna na račun poreznih obveznika praktički prisilivši ostale vjerovnike na otpis dijela potraživanja. Postavljamo pitanje nisu li se ta sredstva mogla dijelom iskoristiti da se namiri dio potraživanja vjerovnika ili da se ranije isplate zaostale plaće, koje su radnicima vraćene tek kada je realiziran kredit od ZABA-e i HBOR-a i praktički se krenulo u novi ciklus zaduživanja', naglašava Marijan Kovačić, predsjednik varaždinskog HDZ-a.

U HDZ-u smatraju da s pravom postavljaju pitanje je li moralno i u skladu sa zakonom da se, s jedne strane, od države i poreznih obveznika, odnosno, vjerovnika traži oprost potraživanja, dok se s druge strane ostvaruje dobit. U HDZ-u najavljuju da će pozorno pratiti razvoj događaja, a posebice odluku Skupštine o 'sudbini' 66 milijuna kuna dobiti.

'Naša je odgovornost da pratimo situaciju u ime svih zaposlenih Varteksa, poreznih obveznika – građana te vjerovnika koji su lošim predstečajnim zakonom dovedeni u situaciju da se moraju odreći dijela svojih potraživanja, da bi spasili tvrtku te time ugrozili vlastito poslovno opstojanje. Snažno ćemo reagirati ako procijenimo da postoji i najmanja sumnja da se poslovanjem nakon predstečajne nagodbe stvaraju uvjeti za novi ciklus slijedeće predstečajne nagodbe i novi ciklus otpisa dugova a sve u korist privatnog vlasnika – dioničara Varteksa', najavljuju u varaždinskom HDZ-u.