ŠTRAJK SOLIDARNOSTI

U 12 sati staju vlakovi, tramvaji, nastava u školama...

25.02.2014 u 10:19

Bionic
Reading

Današnji dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) provest će između 12 i 14 sati sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisne hrvatske sindikate, Maticu hrvatskih sindikata, Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Udrugu radničkih sindikata Hrvatske

Na dva sata stat će sve službe koje su nam važne za svakodnevni život, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće. Takvih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća.

Štrajkat će radnici HŽ-a, tako da će u biti zaustavljeni vlakovi u domaćem putničkom i teretnom prometu dok će međunarodne linije normalno voziti.

Vozači tramvaji u Zagrebu i Osijeku te autobusi u svim većim gradovima također se pridružuju štrajku, no samo na pet minuta, tako da će promet biti obustavljen od 12:00 do 12:05 sati.

Liječnici, medicinske sestre i ostalo medicinsko osoblje solidarnost će pokazati koristeći polusatnu pauzu, sukladno zakonu, tijekom koje će održati mini skupove u znak potpore. Na dva sata rad će obustaviti i prosvjetni radnici.

U znak solidarnosti nastava u školama trajat će od 12 sati.

Sindikati traže da se ZOR povuče iz procedure, što im je uvjet da se vrate na pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.

Sindikati za srijedu najavljuju prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.