MOSKVA ŠALJE PONUDU

Hrvat na čelu ruske Ine, Vlada traži 10 milijardi kuna?

Bionic
Reading

Vlada za 44 posto dionica Ine traži više od 10 milijardi kuna, saznaje Slobodna Dalmacija. Dok Večernji list piše kako ruski div Rosnjeft ima plan da ujedini Inu i slovenski Petrol u najjaču naftnu kompaniju u regiji

Sudeći prema medijskim natpisima gotovo je sigurno kako će Inu kupiti netko iz ruskog trolista Gazprom, Zarubežnjeft i Rosnjeft

Slobodna Dalmacija piše kako su izgledni kupci Gazprom ili Zarubežnjeft, ali da se Rusi nećkaju hoće li uz MOL-ov kupiti i hrvatski udio zbog toga što Vlada traži više od 10 milijardi kuna.

Rusi pak obećavaju kako će za predsjednika uprave postaviti Hrvata, a Slobodna Dalmacija doznaje kako su već s nekim kandidatima i razgovarali. Uglavnom se radi o poslovnim ljudima, naftašima, neki od njih su i bivši političari, te se smatraju bliskim ruskim poslovno-političkim krugovima.

Novinaru Večernjeg lista u ruke je dospjela studija regionalnog širenja Rosnjefta. Prema njoj Rusi razmatraju ujedinjenje slovenskog Petrola i Ine.

To bi bila dobra vijest za obje Inine rafinerije - u Sisku i Rijeci - jer Petrol nema vlastitih rafinerijskih kapaciteta.

Najavu prodaje Ine Rusima prokomentirao je danas predsjednik Ivo Josipović

Rekao je da, koliko on zna, o tome još nema definitivne odluke - hoće li se uopće prodati ili će se možda s Mađarima urediti odnosi.

'Ina je prevažan resurs, neovisno o tome tko su dioničari, i moram reći da u punoj mjeri podržavam Vladu u njenoj želji da se uvede red i da se Inom upravlja transparentno, zakonito i u skladu s hrvatskim interesima', istaknuo je Josipović. Dodao je kako mu je manje važno hoće li Inin partner biti ovaj ili onaj, ali mu je važno da Ina bude u funkciji.