POSLOVNI REZULTATI

U Ini nezadovoljni medijskim napisima

17.02.2014 u 18:34

Bionic
Reading

Ina je danas priopćila da su njezini financijski rezultati za prošlu godinu prikazani točno i objektivno, da je financijski izvještaj za 2013. odobren od Odbora za reviziju te da se umanjenje vrijednosti imovine u Siriji temeljilo na procjeni mjerljivih rizika u tamošnjem ekonomskom i političko-sigurnosnom okruženju, a umanjenje vrijednosti u segmentu rafinerija i marketinga na značajno promijenjenim okolnostima u globalnom rafinerijskom biznisu

Iz Ine su priopćenjem reagirali na interpretacije u medijima o rezultatima kompanije u 2013. godini.

Ina je, naime, krajem prošlog tjedna objavila da je dobit Ina Grupe u prošloj godini bez jednokratnih stavki iznosila 953 milijuna kuna, no pod utjecajem izvanrednih stavki i amortizacije u Siriji, odnosno jednokratnih stavki u iznosu od 2,4 milijarde kuna, Ina je iskazala gubitak u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Jednokratne se stavke odnose na 1,5 milijardi kuna vrijednosnog usklađenja imovine u Siriji, umanjenje vrijednost imovine rafinerija i marketinga za 738 milijuna kuna te 127 milijuna kuna po poreznom rješenju u toj djelatnosti.

U današnjoj reakciji iz Ine ističu kako su svi financijski izvještaji kompanije, pa tako i onaj za 2013. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja (MSFI).

'O Ininom financijskom izvještaju za 2013. raspravljalo se na sjednici Uprave kompanije, a odobrio ga je i Odbor za reviziju Ine te nije bilo razilaženja u stavovima', ističu iz Ine.

Članove Odbora za reviziju imenuje Nadzorni odbor Ine, a od 18. prosinca 2012. to su Željko Perić kao predsjednik te članovi Damir Vanđelić, Jozsef Molnar i Jozsef Simola

'Među ostalim odgovornostima, Odbor za reviziju donosi odluku o usvajanju sažetog financijskog izvješća za potrebe izvještavanja na burzi. Donošenje takve odluke nije u nadležnosti pojedinih dioničara, pa tako ni MOL-a', ističu iz Ine.

Navode i kako sukladno navedenim međunarodnim standardima, Ina, kao i druge kompanije, na kraju svakog izvještajnog razdoblja (u zadnjem kvartalu godine) provodi testiranja vrijednosti ukupne imovine, odnosno ispituje postoje li objektivni pokazatelji da vrijednost imovine treba biti umanjena.

'Procjenu pretpostavki za izračun umanjenja vrijednosti pregledava međunarodno priznati ovlašteni neovisni revizor, te sukladno tome izdaje mišljenje na financijska izvješća. U proteklim razdobljima revizor je izdao čista mišljenja na ista, a revizija izvješća za 2013. je u tijeku pri čemu ne očekujemo značajna odstupanja od objavljenih nerevidiranih podataka', naglašavaju iz kompanije.

U vezi s umanjenjem vrijednosti imovine u Siriji, iz Ine ističu kako je kompanija provela detaljno testiranje te imovine s obzirom na pokazatelje umanjenja zbog trenutne političko-sigurnosne situacije u Siriji. 'Ono se temeljilo na procjeni budućih očekivanih novčanih tokova od neprekinute upotrebe takve imovine, a u obzir su uzeti mjerljivi rizici u tamošnjem ekonomskom i političko-sigurnosnom okruženju. Kompanija je ujedno angažirala i vanjskog savjetnika, eksperta za geopolitička pitanja Bliskog istoka pri ocjeni korištenih pretpostavki. I ostale međunarodne kompanije, koje su poslovale u Siriji i kao Ina proglasile 'višu silu', već su ranije napravile umanjenje imovine', navodi se u priopćenju.

Dodaju da je, kao i prethodnih godina, procjena umanjenja istom metodologijom, provedena i u Segmentu djelatnosti Rafinerije i Marketing s obzirom na kontinuirane gubitke u poslovanju, što je rezultiralo određenim umanjenjem vrijednosti. Umanjenje se, kako se navodi, temelji i na činjenici značajno promijenjenih okolnosti u globalnom rafinerijskom biznisu te postojanja velikog pritiska na ovaj dio poslovanja u Europi.

Zaključno također ističu kako, temeljem Zakona o porezu na dobit, troškovi umanjenja imovine predstavljaju porezno nepriznat rashod.